MAANDAG 13 DECEMBER.

Regeringscommissaris voor het Grootstedenbeleid Charles Picqué (PS) wil jonge delinquenten die herhaaldelijk worden opgepakt, in gesloten centra onderbrengen.

DINSDAG 14 DECEMBER.

De afvalverbrandingsoven van Oostende wordt na twee weken sluiting opnieuw opgestart. Door de nodige herstellingen voldoet de oven weer aan de milieunormen.

ù In Brussel wordt de Albert 2-laan ingehuldigd. De eerste laan genoemd naar onze huidige vorst, loopt van de kleine ring tot aan het Noordstation.

ù Procureur Michel Bourlet van Neufchâteau wordt er niet langer van verdacht informatie te hebben gelekt in het onderzoek-Dutroux. Een onderzoek van de Luikse procureur-generaal Anne Thily heeft geen bewijzen opgeleverd.

WOENSDAG 15 DECEMBER.

Roger Pauly, de pas verkozen, nieuwe voorzitter van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen, wil de vereniging openstellen voor allochtone gezinnen en eenoudergezinnen.

ù In Ukkel wordt een vermiste Nepalese diplomaat dood teruggevonden in een kast van de ambassade.

ù Vakbonden en werkgeversorganisaties bereiken een akkoord over langere opzegtermijnen voor arbeiders en over financiële beloningen voor werklozen die een baan vinden.

DONDERDAG 16 DECEMBER.

De vacatures bij de politie in Vlaanderen raken niet ingevuld, doordat te weinig kandidaten slagen voor het toelatingsexamen maar ook doordat te weinig kandidaten zich aanmelden.

ù Ontwikkelingswerker Patrick Cloos wordt door zijn gijzelnemers in Sierra Leone vrijgelaten. Cloos werkt voor Artsen zonder Grenzen.

ù In Koksijde, Nieuwpoort en De Panne ligt het strand bedekt met olievlekken, mogelijk afkomstig van een olietanker die zijn opslagtanks in volle zee heeft schoongemaakt.

ù In Brussel zouden zestig jeugdbendes actief zijn, die zich schuldig maken aan vandalisme, diefstal, afpersing en verkrachting.

ù Branko Strupar, spits bij Racing Genk en de Rode Duivels, wordt voor 192 miljoen frank verkocht aan het Engelse Derby County – de duurste transfer ooit voor een Belgische voetballer.

VRIJDAG 17 DECEMBER.

In veertig procent van de Belgische ziekenhuizen zijn geen speciale maatregelen getroffen om mogelijke problemen met de millenniumbug te voorkomen.

ù De niet-landbouwbedrijven hebben tussen juni en augustus 21 miljard frank schade geleden als gevolg van de dioxinecrisis. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie Voedingsindustrie.

ù De Vlaamse overheid gaat zichzelf precieze normen qua openbaar vervoer opleggen en de burger de kans geven om die basismobiliteit via juridische weg af te dwingen.

ù Vice-premier Johan Vande Lanotte (SP) neemt zich voor om binnen twee jaar een vierdaagse werkweek in te voeren. Het verlies aan loon wil hij compenseren via financiële ondersteuning.

ZATERDAG 18 DECEMBER.

Het gerecht in Brussel en Charleroi onderzoekt mogelijke fraudepraktijken bij het Gemeentekrediet. De bank zou klanten hebben aangezet om bij de Luxemburgse dochter Cregem te beleggen.

ZONDAG 19 DECEMBER.

Zowat 150 mensen protesteren voor het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel tegen de opsluiting van kinderen, wat in strijd is met het Verdrag voor de Rechten van het Kind, aldus de betogers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content