ZATERDAG 6 APRIL :

Bekend wordt dat toenmalig buitenlandminister Willy Claes (SP) in 1994 na de moord op tien Belgische para’s bij de VN aandrong om alle Belgische blauwhelmen uit Ruanda terug te trekken. De 270 blauwhelmen die ter plaatse bleven, konden de slachtpartij niet verhinderen.

ZONDAG 7 APRIL :

De (wieler)Ronde van Vlaanderen wordt gewonnen door de Italiaan Michele Bartoli voor favoriet Johan Museeuw die materiaalpech heeft.

MAANDAG 8 APRIL :

Ondanks het succes van het paasweekeinde, spreekt de horecasector aan de kust van een negatieve weerslag van de aparte schoolvakanties voor Vlaanderen en Wallonië.

De BRTN-reportage?De doem van de dam? over de sociale en ecologische gevolgen van de bouw van een reuzendam in China wordt in de VS bekroond. Het is de tweede prijs die het programma krijgt.

DINSDAG 9 APRIL :

Joëlle Milquet (PSC) die krap de strijd om het partijvoorzitterschap verloor van Charles-Ferdinand Nothomb, eist het voorzitterschap van de PSC-fractie in de Senaat op. Zo zou ze toch toetreden tot het PSC-partijbureau.

De Raad van State krijgt extra magistraten om de achterstand weg te werken. Bedoeling is dat de procedures op termijn maar 18 maanden in beslag nemen. Nu is dat dubbel zo lang.

Ifpi, dat de Belgische fonografische industrie verenigt, meldt dat vorig jaar vijf procent meer cd’s verkocht werden. De cd van charmezanger Helmut Lotti ( Lotti goes classic) is goed voor 62 procent van de toename.

WOENSDAG 10 APRIL :

België erkent de Federale Republiek Joegoslavië, nadat die afziet van aanspraak op Macedonië.

Belgisch wielerkampioen Wilfried Nelissen wordt zwaar gewond in de klassieker Gent-Wevelgem. Gevreesd wordt dat dit het einde van zijn carrière betekent. Tom Steels wint de wedstrijd.

VLD-kamerlidAimé Desimpel krijgt opschorting van straf omdat de rechter vindt dat de publiciteit rond zijn bouwovertredingen een voldoende straf is. Hij moet zijn zonder vergunning gebouwde tuinhuis niet afbreken, maar wel de meerwaardebelasting van 533.000 frank betalen.

De aidstest van het Amerikaanse laboratorium Abbott die sinds augustus 1995 in België wordt gebruikt, levert in een paar gevallen een verkeerde uitslag op. Geteste personen hoeven zich geen zorgen te maken, elke test wordt met twee verschillende methodes uitgevoerd.

Het Vlaams Blok kondigt zijn campagne ?Werk voor eigen volk eerst? aan. Ze begint op 1 mei, het traditionele socialistische feest. Die dag wil het Blok ook bloemen neerleggen op het graf van pastoor Adolf Daens. VLD-burgemeester Anny De Maght van Aalst geeft daartoe toestemming.

Een vijfde verdachte van de aanslag van december 1995 op twee rijkswachters wordt aangehouden. Vier van de vijf verdachten zijn vermoedelijk leden van de terreurgroep Gia. Die gewapende Islamitische Groep bestrijdt het bewind in Algerije.

DONDERDAG 11 APRIL :

De stoptrein Zeebrugge-Kortrijk ontspoort kort voor de aankomst in Roeselare. Drie mensen komen om, er vallen tientallen gewonden.

VRIJDAG 12 APRIL :

Agalev eist dat de scholen meer werkingsmiddelen krijgen. Ouders moeten immers steeds meer betalen voor boeken, schooluitrusting en transport. De grondwet schrijft voor dat het onderwijs kosteloos is.

ZATERDAG 13 APRIL :

Paul Van Himst, coach van de nationale voetbalploeg, wordt wegens tegenvallende resultaten vervangen door Wilfried Van Moer.

ZONDAG 14 APRIL :

Club Brugge is met nog drie wedstrijden voor de boeg zeker van de kampioenstitel in de hoogste voetbalklasse.

De wielerklassieker Parijs-Roubaix viert zijn honderdste verjaardag. Johan Museeuw wint voor twee ploegmaats.

Een trein ontspoort in Roeselare : drie mensen komen om.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content