Zondag 28 november.

Italië. De door aardbevingen in 1997 zwaar beschadigde basiliek van Sint-Franciscus in Assisi wordt in aanwezigheid van de Italiaanse president Carlo Ciampi heropend. De nog niet voltooide restauratiewerken hebben tot nu toe 1,44 miljard frank gekost.

Uruguay. Jorge Battle, van de conservatieve Colorado-partij, wordt de nieuwe president van Uruguay. Bij de tweede stemronde van de verkiezingen krijgt hij ruim 51 procent van de stemmen. Zijn linkse tegenkandidaat, Tabaré Vazquez, die in de eerste ronde de meeste stemmen kreeg, strandt nu op 44 procent.

Maandag 29 november.

Zuid-Afrika. Jerry Richardson, een veroordeelde moordenaar, zegt voor de Waarheidscommissie dat Winnie Madikizela-Mandela, de gewezen vrouw van ex-president Nelson Mandela, in 1988 opdracht tot moord heeft gegeven.

Dinsdag 30 november.

Panama. De Verenigde Staten sluiten Fort Clayton, de laatste Amerikaanse militaire basis bij het Panamakanaal. Hiermee komt een einde aan bijna 100 jaar militaire aanwezigheid in Panama. Op 31 december 1999 dragen de VS het kanaal over aan Panama.

Maleisië. De regerende coalitie Nationaal Front verovert 148 van de 193 parlementszetels. Met 45 zetels slaagt de oppositie er niet in premier Mahathir Mohamad, die sinds 1981 de regering leidt, de tweederde meerderheid af te nemen.

Woensdag 1 december.

Kongo. Zeker 25.000 inwoners van de hoofdstad Kinshasa worden geëvacueerd nadat de Kongostroom verscheidene wijken van de hoofdstad onder water heeft gezet. Ruim de helft van de bevolking in de hoofdstad zit zonder watervoorziening.

Donderdag 2 december.

Oostenrijk. In Wilhelmsburg, in het oosten van het land, verliezen negen mensen het leven bij een gasontploffing. Een huis van drie verdiepingen wordt daarbij totaal vernield.

Australië. Bij een botsing tussen twee treinen in een buitenwijk van Sydney vallen 12 doden en 25 gewonden. Een pendeltrein met vooral schoolkinderen en kantoorbedienden rijdt in op de Indian-Pacific, een trein die het hele continent doorkruist.

Vrijdag 3 december.

Servië. De Europese Commissie trekt de 14 tankwagens terug die al negen dagen met 350 ton brandstof voor de Servische grens staan. De Servische autoriteiten weigeren de wagens met stookolie voor de oppositiesteden Nis en Pirot door te laten.

Zaterdag 4 december.

Noord-Europa. Een hevige storm kost zeker aan 20 mensen het leven. Denemarken wordt het zwaarst getroffen: 6 doden. In Groot-Brittannië en Zweden vallen 3 doden. In Duitsland en Polen eist het noodweer telkens 4 levens.

Zondag 5 december.

Frankrijk. Bij een explosie in een vier verdiepingen tellend flatgebouw in Dijon komen 11 mensen om het leven. De brandweerlui stellen gaslucht vast bij hun aankomst op de plaats van de ramp.

Rusland. In de Zuid-Russische stad Zernograd komen tien personen om bij een instorting van een flatgebouw.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content