ZONDAG 21 NOVEMBER.

Frankrijk. Zeven ervaren Franse speleologen, die tien dagen in het grottencomplex Vitarelles nabij Gramat (Lot) door plotse zware regenval zaten opgesloten, worden gezond en wel bovengehaald.

MAANDAG 22 NOVEMBER.

Algerije. Abdelkader Hachini, een voormalig leider van het Algerijns Islamitisch Heilsfront (FIS), wordt in Algiers doodgeschoten. De daders zijn onbekend.

Timor. De Verenigde Naties en Indonesië ondertekenen een akkoord over operaties aan de grens tussen Oost- en West-Timor. Ook de vertegenwoordiger van de Oost-Timorese onafhankelijkheidsbeweging Falentil zet zijn handtekening.

DINSDAG 23 NOVEMBER.

Frankrijk-Verenigd Koninkrijk. Fransen en Britten bereiken overeenstemming over de toegang van Brits rundvlees tot de Franse markt. Frankrijk krijgt hierdoor extra zekerheid over de herkomst van en de controle op Brits rundvlees.

Eurokorps. De vijf landen die het Eurokorps vormen (België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Spanje) beslissen na jaren overleg dat het Engels in het korps de ‘operationele taal’ wordt.

Montenegro. Volgens de voormalige Servische chef-staf Momcilo Perisic heeft Joegoslavië paramilitaire eenheden binnen het leger gevormd om in de deelrepubliek Montenegro een conflict met de politie uit te lokken, waarna Milosevic het leger kan inzetten. Zo wil hij voorkomen dat de republiek zich afscheidt.

WOENSDAG 24 NOVEMBER.

Turkije. Het Turks parlement heft na twaalf jaar de noodtoestand op in de voornamelijk Koerdische provincie Siirt, in het zuidoosten van het land.

Frankrijk. Jean-Marie Le Pen, de leider van het Front National, mag zich een jaar lang niet verkiesbaar stellen. Het Franse Hof van Cassatie bevestigt de veroordeling van Le Pen uit 1998.

DONDERDAG 25 NOVEMBER.

Joegoslavië. Goran Matic, minister van Voorlichting, deelt mee dat een moordcommando dat president Slobodan Milosevic wou ombrengen, is gearresteerd. De groep, met codenaam Spin, is volgens de minister samengesteld uit “leden van de Franse geheime dienst”. Parijs noemt de beschuldiging volkomen ongegrond.

VRIJDAG 26 NOVEMBER.

Kroatië. Het Kroatisch grondwettelijk hof ontheft de doodzieke president Franjo Tudjman (77) tijdelijk van zijn functie. Parlementsvoorzitter Vlatko Pavletic (69) treedt met onmiddellijke ingang en voor zestig dagen op als interim-staatshoofd.

Tsjechië en Slovakije. Ruim zes jaar na hun scheiding hebben Tsjechië en Slovakije een oplossing gevonden voor de verdeling van de gemeenschappelijke staatseigendommen.

ZATERDAG 27 NOVEMBER.

Noord-Ierland. De grootste protestantse partij, de Ulster Unionist Council (UUP) stemt in met het akkoord dat haar leider David Trimble heeft gesloten met Sinn Fein. Daarmee is de weg vrij voor de vorming van een Noord-Ierse regering.

ZONDAG 28 NOVEMBER.

Spanje. De Baskische separatistische beweging ETA kondigt aan dat ze een einde maakt aan het bestand (staakt-het-vuren) dat sinds september 1998 van kracht is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content