MAANDAG 25 MAART :

Rusland. President Boris Jeltsin deelt mee dat vier landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) nauwer willen samenwerken naar het voorbeeld van de EU. Rusland, Wit-Rusland, Kirgizië en Kazachstan ondertekenen daarom een integratieverdrag.

Griekenland. De Grieken verwerpen het voorstel van de Turkse premier Mesut Yilmaz om onvoorwaardelijk te onderhandelen over de geschillen tussen beide landen. Athene vindt dat Ankara eerst de spanning over het betwiste rotseiland Imia in de Egeïsche zee moet verminderen.

China. De Chinezen beëindigen hun militaire oefeningen rond Taiwan.

Irak.Max van der Stoel, de VN-rapporteur voor de mensenrechten, hekelt de repressie in Irak en de militaire opbouw. Volgens Van der Stoel is de repressie vijf jaar na de geallieerde actie harder en willekeuriger dan ooit.

DINSDAG 26 MAART :

Spanje. De politie arresteert Valentin Lasarte Oliden, een kopstuk van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Ruanda. Ex-premier en gematigde Hutu Faustin Twagiramungu en ex-minister van Binnenlandse Zaken Seth Sendashongha, een dissident van het Ruandees Patriottisch Front (RPF), stichten een nieuwe partij, de ?Forces de Résistance pour la Democratie? (FRD).

Groot-Brittannië. De krant The Independent onthult dat de VS in Irak bommenleggers betalen om het regime van Saddam Hoessein te ondermijnen.

Nigeria. De VN-vluchtelingenorganisatie meldt een enorme stijging van het aantal gevluchte Ogoni-mannen naar Benin. Het zou gaan om volgelingen van de geëxecuteerde schrijver Ken Saro-Wiwa, die opkwam voor de rechten van zijn volk en zich kantte tegen de militaire junta en de oliegigant Shell.

WOENSDAG 27 MAART :

VS. In Montana belegeren FBI-agenten een boerderij waar zich een aantal rechtse militieleden verschanst. De actie doet denken aan de Branch Davidian-sekte in Waco en de Ruby Ridge-affaire in Idaho. Deze blanke extremistische milities waren ook verantwoordelijk voor de zware bomaanslag op het regeringsgebouw in Oklahoma.

Bangladesh. Onder druk van de maandenlange protesten en stakingen vraagt premier Begum Khaleda Zia president Abdur Rahman Biswas om een interim-regering te benoemen die nieuwe verkiezingen moet uitschrijven. De door de oppositie geboycotte verkiezingen leverden een overwinning op voor Zia, maar slechts 15 procent van de kiezers kwam opdagen.

Turkije. Volgens Ankara zijn de rivaliserende Iraakse Koerden bereid om opnieuw aan tafel te zitten. Turkije probeert de Iraakse Koerden ervan te overtuigen om de Turkse Koerdische Arbeiderspartij (PKK) buiten hun gebied te houden.

Libië. President Muammar Kadhafi stuurt extra troepen naar de streek van Benghazi. Daar is het al een hele tijd onrustig. Er zouden gevechten aan de gang zijn tussen het leger en een vierhonderdtal ontsnapte gevangenen, vooral moslimfundamentalisten.

VS. De Republikeinse senator Bob Dole heeft de presidentsnominatie op zak na zijn overwinningen in Californië, Washington en Nevada.

DONDERDAG 28 MAART :

Polen. In Gdansk begint het proces tegen ex-president Wojciech Jaruzelski en een aantal medestanders wegens hun rol in de bloedige onderdrukking van de arbeidersopstand in 1970.

VRIJDAG 29 MAART :

Italië. De rechtbank spreekt Antonio Di Pietro, de populaire ex-rechter, definitief vrij in zijn derde en laatste proces. De aantijgingen werden algemeen beschouwd als laster vanuit het kamp van ex-premier Silvio Berlusconi om Di Pietro te stoppen.

ZONDAG 31 MAART :

Rusland. In een tv-toespraak kondigt president Boris Jeltsin een staakt-het-vuren aan in Tsjetsjenië. Hij belooft onderhandelingen, zelfs met rebellenleider Dzjochar Doedajev. Weinigen hechten geloof aan de vredeswil van Moskou.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content