Maandag 15 november.

Gekantelde vrachtwagens zorgen voor monsterfiles op de E313 en de E40.

Dinsdag 16 november.

Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (PRL) wil het aantal gedwongen uitwijzingen verhogen van één naar drie per dag.

– Vital Peeters vervangt Luc Cortebeeck als voorzitter van het Vlaamse ACV. Cortebeeck is sinds september federaal voorzitter van het ACV.

– De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie dient bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel een schadeclaim in van 2,5 miljoen frank ten gevolge van de dioxinecrisis.

– Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek bedraagt de gemiddelde levensverwachting 74,81 jaar voor mannen en 81,08 jaar voor vrouwen.

– Het Franse bedrijf Saverglass haakt definitief af als overnemer van het glasbedrijf Verlipack in Mol. Het betaalt 7 miljoen frank schadevergoeding aan de 140 arbeiders.

– De meer dan tienduizend Kosovaren in ons land moeten na de winter collectief naar hun land terugkeren. Buitenlandminister Louis Michel (PRL) sluit daarover een voorakkoord met Bernard Kouchner, de VN-bestuurder van Kosovo.

Woensdag 17 november.

De Waalse regering heeft bezwaren tegen het plan van minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche (SP) om de deelstaten meer autonomie te geven in hun personeelsbeleid. De Vlaamse regering keurt het plan goed.

– Minister van Financiën Didier Reynders (PRL) werkt aan voorstellen om ambtenaren van Financiën, die gevoelige belastingdossiers behandelen, fysiek en juridisch te beschermen.

Donderdag 18 november.

De Christelijke Onderwijscentrale (COC) beweert dat er in het middelbaar onderwijs 24.016 uur gratis gewerkt wordt. Omgerekend zijn dat 1077 voltijdse banen.

– Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (SP) wil de startbanen uit het federale Rosetta-plan in Vlaanderen een duurzamer karakter geven en combineren met ‘landingsbanen’ voor oudere werknemers.

– Rik Jaeken is verkozen tot voorzitter van het NCMV, dat voortaan Unizo (Unie voor Zelfstandige Ondernemers) heet.

Vrijdag 19 november.

De eerste metingen van de uitstoot van de vernieuwde Isvag-verbrandingsoven in Wilrijk tonen geen overschrijding van de normen inzake zware metalen aan. Enkel de dioxinewaarden liggen boven de Vlarem-II-norm.

– Samen met het Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid richt het ministerie van Landbouw Consum ( contaminant surveillance system), een algemeen permanent controlesysteem voor de hele voedselketen, op.

– In haar eerste werkingsjaar kreeg het Belgische kinderrechtencommissariaat 899 meldingen binnen. De meeste jongeren klaagden over een gebrek aan inspraak bij de hulpverlening en bij de echtscheiding van hun ouders.

Zaterdag 20 november.

In de zaak-Nathalie Geijsbrechts is een man in verdenking gesteld en worden opgravingen gepland. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Het Leuvense parket betreurt het perslek. Nathalie Geijsbrechts, toen tien jaar, verdween op 26 februari 1991.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content