MAANDAG 18 MAART :

Groot-Brittannië. In Londen overlijdt beeldend kunstenares Helen Chadwick (42). Zij werkte vooral rond het lichaam en maakte met haar ?Piss-Flowers” deel uit van de grote Fémininmasculin-tentoonstelling in Parijs.

Griekenland. In Athene overlijdt dichter Odysseas Elytis (85). Hij ontving in 1979 de Nobelprijs voor literatuur. Zijn oeuvre is sterk geworteld in de Griekse traditie.

Rusland. Volgens defensieminister Pavel Gratsjov begint Rusland begin april met de ?geleidelijke en gedeeltelijke” terugtrekking van de troepen uit Tsjetsjenië. Gratsjov beloofde echter al meermaals een terugtrekking.

DINSDAG 19 MAART :

Frankrijk.Henri Emmanuelli, ex-voorzitter van de Socialistische Partij, gaat naar Cassatie nadat zijn veroordeling wegens illegale partijfinanciering in beroep niet alleen bevestigd werd, maar hij zijn straf nog verzwaard zag. Veel politici vinden de straf niet in verhouding. De regering weerlegt de beschuldiging van de PS dat louter linkse politici worden aangepakt.

Bangladesh. Tot groot ongenoegen van de verenigde oppositie legt premier Khaleda Zia de eed af voor een tweede ambtstermijn. Hooguit 10 procent van de kiezers ging stemmen en de oppositie boycotte de stembusgang.

Zuid-Afrika. Een rechtbank spreekt de scheiding uit tussen president Nelson Mandela en zijn vrouw Winnie.

WOENSDAG 20 MAART :

Algerije. Fundamentalisten vermoorden zes textielarbeiders in Kabylië, een Berbergebied dat zich zeer onafhankelijk opstelt tegenover Algiers maar ook tegenover de geestelijke leiders. De Berbers beschermen hun dorpen met volksmilities.

Vaticaanstad. Paus Joannes Paulus II erkent voor het eerst dat nonnen en priesters deelnamen aan de genocide in Ruanda.

DONDERDAG 21 MAART :

Guatemala. De Gualtemalteekse Nationale Revolutionaire Eenheid, een verbond van linkse guerrilla’s, kondigt een tijdelijk bestand af. Hiermee demonstreren zij hun vertrouwen in het vredesoverleg met de regering. In een reactie gelast president Alvaro Arzu de stopzetting van de acties van de strijdkrachten tegen de opstandelingen. De guerrilla en de staat bevechten elkaar al 35 jaar.

VS.Rolf Ekeus, het hoofd van de speciale VN-commissie die moet toezien op de ontwapening van Irak, verdenkt Bagdad van het achterhouden van een aantal raketten met bacteriologische stoffen en gifgas.

Jordanië. Amman verleent politiek asiel aan een voormalige stafchef van het Iraakse leger.

Groot-Brittannië. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor de opmars van tuberculose. In 1995 stierven drie miljoen mensen aan de ziekte.

VRIJDAG 22 MAART :

Turkije. De nieuwe premier, Mesut Yilmaz, pleit voor een ?realistischer, menselijker en moediger” beleid ten opzichte van de Koerden. Yilmaz wil anderstalig onderwijs toelaten, de noodtoestand in de Koerdische provincies opheffen en de Koerden laten terugkeren naar hun dorpen. In de crisis met Griekenland toont hij zich bereid een derde partij te accepteren als bemiddelaar.

ZONDAG 24 MAART :

Wit-Rusland. Tienduizenden Wit-Russen protesteren in de hoofdstad Minsk tegen de plannen van president Andrei Loekasjenko voor een unie met Rusland. Het integratieverdrag zou op 2 april worden getekend.

Duitsland. Tot verrassing van velen behalen de liberalen (FDP) de kiesdrempel van 5 procent bij de verkiezingen in Sleeswijk-Holstein, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. Door deze halte aan de neergang van de FDP verstevigt de federale regering van christen-democraten en liberalen.

Bangladesh : sit-in tegen de politieke crisis.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content