MAANDAG 11 MAART :

Zwitserland. Het Wereldnatuurfonds (WWF) waarschuwt dat als de internationale gemeenschap niets onderneemt er binnen vijftig jaar geen bossen meer zullen zijn.

DINSDAG 12 MAART :

Duitsland. Zes deelstaten (Noordrijn-Westfalen, Hessen, Saarland, Sleeswijk-Holstein, Bremen en Hamburg) sturen een open brief naar de Nederlandse Tweede Kamer waarin ze het Nederlands drugsbeleid onderschrijven. Zij vinden dat Den Haag zich niet onder druk mag laten zetten door andere landen (bedoeld zijn Frankrijk en de federale Duitse regering) om het beleid aan te passen.

China. Volgens Amnesty International verbetert de Chinese economie, maar blijven de mensenrechten problematisch. Andersdenkenden zijn nog altijd het slachtoffer van vervolging.

Denemarken. Uit het rapport van de Deense hulporganisatie Danida blijkt dat VN-functionarissen alle signalen negeerden die wezen op een nakende genocide in Ruanda (1994). Zij lichtten de VN-top niet in en het ontbrak aan ?politieke coherentie” bij de behandeling van de crisis. Het rapport is opgesteld in samenwerking met de VN, 19 Europese landen, de Europese commissie, het Internationale Rode Kruis en een aantal niet-gouvernementele organisaties.

Turkije. De conservatieve regering van de Partij van het Juiste Pad van Tansu Çiller en de Moederlandpartij van Mesut Yilmaz krijgen het vertrouwen van het parlement. Vraag is hoe lang de minderheidsregering aanblijft. Ze komt er immers alleen om te vermijden dat de fundamentalistische Welzijnspartij zou regeren. De regering kan op de steun rekenen van de Partij van Democratisch Links (DSP) van Bulent Ecevit. Die steun is echter voorwaardelijk en er zijn veel meningsverschillen tussen de DSP en de conservatieve partijen.

Groot-Brittannië. Uit de parlementaire discussie over de aanpassing van het Europees verdrag van Maastricht, blijkt dat de Britten een mogelijke uitbreiding van de meerderheidsbesluitvorming binnen de EU onacceptabel vinden. Volgens buitenlandminister Malcolm Rifkind zal Londen zich blijven verzetten tegen een gecentraliseerd en federaal Europa. Londen houdt ook vast aan het gebruik van zijn vetorecht.

Oostenrijk. De nieuwe regering van kanselier Franz Vranitzky legt de eed af. De coalitie van sociaal-democraten en conservatieven kondigt een hard soberheidsprogramma af. Een van de doelstellingen is de vermindering van het begrotingstekort met 300 miljard frank op amper twee jaar.

WOENSDAG 13 MAART :

Groot-Brittannië. In het Schotse Dunblane schiet een man zestien kleuters en hun lerares dood. Hij pleegt daarna zelfmoord.

Frankrijk. In beroep krijgt de voormalige leider van de socialistische partij, Henri Emmanuelli, een zwaardere straf wegens illegale partijfinanciering : 18 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, een boete en een verbod om gedurende twee jaar een openbaar ambt te vervullen.

Premier Alain Juppé doet een voorstel tot het oprichten van een gemeenschappelijke Europese strijdkracht van 250.000 à 300.000 militairen. De troepenmacht zou zelfstandig kunnen optreden of in samenwerking met de Navo.

DONDERDAG 14 MAART :

Griekenland. Athene weigert het verdrag van Schengen te ondertekenen omdat de centrale Europese computer mogelijk een inbreuk vormt op de Griekse privacywet.

VRIJDAG 15 MAART :

Nederland.Fokker, het oudste bedrijf ter wereld dat vliegtuigen bouwt, is definitief failliet.

Zimbabwe. President Robert Mugabe is verkozen voor nog eens zes jaar. Alle tegenkandidaten trekken zich terug en de bevolking demonstreert een totale apathie.

ZATERDAG 16 MAART :

Duitsland. Een verboden betoging in Dortmund van aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij PKK eindigt in een veldslag met de politie.

Dunblane is verbijsterd na het drama.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content