MAANDAG 4 MAART :
Hongkong. De Britse premier John Major, op bezoek in Hongkong, verzekert de inwoners dat zij ook na de overdracht van de kroonkolonie aan China (30 juni 1997) naar Groot-Brittannië kunnen zonder visum. De meeste Hongkongers reageren onverschillig. (zie ook p. 124.)
VS. Voormalig president Jimmy Carter kondigt een nieuw persoonlijk initiatief aan voor de regio van de Grote Meren (Ruanda, Burundi, Zaïre, Tanzania, Uganda). Hij wil de staatshoofden samenbrengen in Tunis (vermoedelijk 15 maart) in een nieuwe poging om het regionale vluchtelingenprobleem op te lossen.
Groot-Brittannië. Almaar meer politici, zowel socialisten als conservatieven, stellen zich vragen bij de monarchie en dringen aan op een parlementair debat over de toekomst van het koningshuis. Aanleiding is onder meer de aangekondigde scheiding van kroonprins Charles en Diana.
DINSDAG 5 MAART :
EU. Een commissie van de Raad van Europa beschuldigt de Spaanse Guardia Civil ervan vermeende leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA te folteren. Het rapport erkent wel dat er sinds 1991 een verbetering optrad.
Zaïre. Het leger geeft de omsingeling op van de vluchtelingenkampen Kibumba en Nyangeze-Mulwa. Met het afsluiten van de kampen wilde Kinshasa de Ruandese Hutu-vluchtelingen verplichten om terug te keren naar hun land.
Burundi. In het noordwesten gaan Hutu-rebellen opnieuw in de aanval. Minstens 70 mensen komen om.
Nigeria. In de hoofdstad Lagos start het proces dat wapenleverancier Humanitex instelt tegen Shell Nigeria wegens contractbreuk. Shell ontkent steevast het regime te steunen en zegt dat de wapens bedoeld waren voor een eigen politiemacht. De olieproducent kwam in een slecht daglicht nadat hij weigerde iets te doen om de doodstraf te voorkomen van schrijver en Ogoni-militant Ken Saro-Wiwa. Shell ontgint de olie in het Ogoni-land.
WOENSDAG 6 MAART :
Ruanda. De regering wil de 1.230 VN-militairen en 146 militaire waarnemers enkel vervangen door een tiental niet-militaire VN-waarnemers.
Italië. Een rechter spreekt voormalig anti-corruptierechter Antonio Di Pietro vrij van de beschuldiging van afpersing.
DONDERDAG 7 MAART :
Turkije. De rechtbank voor staatsveiligheid veroordeelt de 73-jarige schrijver Yasar Kemal tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens ?het aanzetten tot haat.” Aanleiding was Kemals kritische reflectie op de Turkse aanpak van het Koerdische probleem.
Oostenrijk. De sociaal-democraten van Franz Vranitzky en de conservatieve Volkspartij van Wolfgang Schüssel vormen voor de vierde opeenvolgende keer een coalitie. Vranitzky blijft kanselier, Schüssel blijft vice-kanselier en buitenlandminister. De onderhandelingen duurden drie maanden.
EU. De Europese landen, gesteund door andere bondgenoten, zijn verontwaardigd over de hervormingen die de VS eisen in ruil voor de betaling van 45 miljard frank achterstallige bijdragen aan de VN.
VRIJDAG 8 MAART :
Uganda. De rebellen van het Verzetsleger van de Heer vallen in het noorden een konvooi aan, doden zeker 21 burgers en ontvoeren er meer dan 200.
ZATERDAG 9 MAART :
VS. President Bill Clinton beslist dat het stelsel van positieve discriminatie van vrouwen en minderheden voor drie jaar wordt opgeschort. De maatregel komt er onder druk van de Republikeinen en heeft alles te maken met de komende verkiezingsstrijd.
ZONDAG 10 MAART :
EU. Amper twee weken voor het begin van de intergouvernementele conferentie die het verdrag van Maastricht moet aanpassen, is er nog altijd geen akkoord over de rol van het Europees parlement. Groot-Brittannië en Frankrijk willen het parlement buiten het debat houden.
Eengezindheid binnen de EU is ver zoek.