Vrijdag 29 oktober.

Een kwart van de ziekenhuizen houdt zich niet aan de nieuwe bepalingen over de bescherming van geneesheer-assistenten in opleiding. Die moeten soms meer dan tachtig uur per week werken en krijgen onredelijk veel nachtdiensten opgelegd.

Zaterdag 30 oktober.

Minister van Vervoer Isabelle Durant (Ecolo) stelt voor om de overheidssteun aan de NMBS te laten afhangen van de prestaties van de maatschappij. Ze pleit voorts voor een enquête over de behoeften en wensen van de treingebruikers.

Dinsdag 2 november.

Hormonenhandelaar Willy Van de Walle wordt door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar effectief en een geldboete van vijftien miljoen frank. De feiten dateren uit de periode ’92-’95.

– In Nieuwpoort stromen duizenden kijklustigen samen voor het huis dat VRT-figuur Rob Van Oudenhoven in één maand tijd bouwde, als opdracht voor zijn programma “De XII Werken”.

– In een fles water van het Antwerpse merk Ordal wordt een gebruikte injectienaald gevonden. Er zou kwaad opzet in het spel zijn.

– Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD) opent een Vlaamse ambassade in het Nederlandse Den Haag. Ook in Frankrijk is er al een Vlaamse vertegenwoordiging.

Woensdag 3 november.

In Gent wordt fase 2 van het rampenplan afgekondigd, nadat bij het chemisch bedrijf UCB een ammoniaklek ontstaat.

– Het aantal gevallen van hersenvliesontsteking in België is de voorbije vijf jaar met zestig procent toegenomen. Het merendeel van de gevallen doet zich voor in Vlaanderen.

– De verpleegster die is aangehouden op beschuldiging van moord op haar pasgeboren baby, bekent dat ze jaren geleden haar eerste baby vlak na de geboorte heeft gedood. De onderzoekers hebben vragen bij de geestelijke toestand van de vrouw.

– De journalisten Michel Bouffioux en Marie-Jeanne Van Heeswyck worden veroordeeld tot een half miljoen frank schadevergoeding aan rijkswachtcommandant Jean-Luc Duterme. Ze schreven dat Duterme het onderzoek rond de X-getuigen dwarsboomde.

Donderdag 4 november.

Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) wil tegen 2002 een Europese energiebelasting invoeren om de uitstoot van het schadelijke koolstofdioxide (CO2) tegen te gaan. De uitstoot van dat broeikasgas blijft toenemen, ondanks internationale afspraken rond afbouw.

– Internetaanbieder Skynet moet alle illegale websites waarop muziekfragmenten kunnen worden afgehaald, sluiten. Dat beslist de Brusselse handelsrechtbank na een klacht van de internationale federatie van de muziekindustrie (IFPI).

Vrijdag 5 november.

Het geboortecijfer in Vlaanderen bereikt dit jaar een historisch laagtepunt, als de trend van de eerste zes maanden zich doorzet.

– Daniël Ducarme is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de PRL. De partij heeft geen andere kandidaturen ontvangen. Op dit moment is Ducarme interim-voorzitter.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content