Maandag 25 oktober.

Noord-Korea. Noord-Korea draagt voor het eerst rechtstreeks lichamen van omgekomen Amerikaanse militairen over aan vertegenwoordigers van de Verenigde Staten. Meer dan 8.000 Amerikaanse soldaten die vochten in de Koreaanse oorlog (1950-1953) gelden nog als vermist.

Frankrijk. De correctionele rechtbank van Lorient veroordeelt twee directeurs van het bedrijf Pic Pic wegens fraude tot 100.000 Franse frank boete. Pic Pic had aan supermarkten 17 ton Belgische kippenbillen geleverd met het etiket ‘origine France’.

Tunesië. President Zine El Abibene Ben Ali wordt met 99,44 procent van de stemmen herkozen. De regerende Grondwettelijke Democratische Beweging (RCD) wint 148 van de 182 zetels in het parlement. De opkomst van de kiezers is zeer groot (meer dan 80 procent).

Wereldgezondheidsorganisatie. De WGO stelt een digitale teller in werking die het aantal doden ten gevolge van het gebruik van tabak registreert. Om de acht seconden sterft iemand aan de gevolgen van roken.

Palestina. Israël opent, met een maand vertraging, de 44 kilometer lange directe verbinding tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen die de corridor gebruiken moeten een magneetkaart hebben. De afstand moet in anderhalf uur worden afgelegd en de reis mag niet in Israël worden onderbroken.

Dinsdag 26 oktober.

Bosnië. De internationale vredesmacht SFOR pakt de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër Damir Dosen op. Dosen wordt sinds 1995 gezocht en wegens misdaden tegen de menselijkheid aangeklaagd. In 1992 leidde Dosen mee het gevangenenkamp Keraterm in Bosnië-Herzegovina.

Europese Unie. De Europese Commissie stelt voor het gebruik van het melkhormoon BST definitief te verbieden vanaf begin 2000.

Woensdag 27 oktober.

Duitsland. In de deelstaat Brandenburg wordt bij drie bedrijven 1.780 ton met dioxine besmet veevoeder in beslag genomen. De bedrijven zouden houtafval en plastic als brandstof hebben gebruikt om het veevoeder te drogen. Dat is in strijd met de wet.

Europese Unie. Het Europees parlement herkiest de Fin Jacob Söderman (61) als ombudsman van de Europese Unie. Hij krijgt de steun van de sociaal-democraten en liberalen en behaalt 269 stemmen tegen 256 voor de Griekse christen-democraat Georgios Anastassopoulos. Het parlement steunt ook een brede herziening van het EU-verdrag, zoals voorgesteld in het rapport-Dehaene over de hervorming van de EU-instellingen.

Verenigd Koninkrijk. Het Britse Hogerhuis stemt in met de ingrijpende hervorming van de instelling. De goedkeuring van het regeringsvoorstel (221 stemmen tegen 81) betekent dat het Hogerhuis bij de opening van het parlementaire werkjaar op 17 november nog slechts 92 erfelijke leden telt tegenover de huidige 631.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content