Maandag 18 oktober.

Palestina. De openstelling van de 44 kilometer lange directe verbinding tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever is opnieuw uitgesteld. Meningsverschillen over een aantal veiligheidskwesties leveren vertraging op.

Indonesië. Het parlement stemt unaniem in met de onafhankelijkheid van Oost-Timor.

Dinsdag 19 oktober.

Verenigde Staten. In Washington legt Robert Ray de eed af als opvolger van de speciale onderzoeker Kenneth Starr, die jarenlang de handel en wandel van president Bill Clinton onderzocht. Starr zal zich voortaan volledig toeleggen op zijn advocatenkantoor.

Hongarije. De Hongaarse regering wil in 2000 het budget van het ministerie van Defensie met 43 procent verhogen. De operatie past in de verdere inschakeling van het Hongaarse leger in de NAVO-structuur.

Oost-Timor. De internationale vredesmacht Interfet vindt in Liquica voor het eerst een massagraf met zeker twintig lijken. Liquica is een van de steden die het zwaarst door geweld van de pro-Indonesische milities is getroffen.

Woensdag 20 oktober.

Verenigde Staten. Elizabeth Dole (63) trekt zich terug uit de strijd om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen van november 2000. Zij kan te weinig geld bijeenbrengen om campagne te kunnen voeren.

Unesco. De Japanse diplomaat Koichiro Matsuura is verkozen tot algemeen directeur van de VN-organisatie Unesco. Hij volgt de Spanjaard Frederico Mayor op.

Donderdag 21 oktober.

Rusland. De Russische regering is bereid het verdrag tegen kernproeven, het Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) ter ratificering voor te leggen aan het parlement.

Canada. Een gerechtshof in Québec bepaalt dat de Franse taal in de gelijknamige provincie niet langer dominant hoeft te zijn op commerciële uitgang- en reclameborden. In 1977 beval het Charta van de Franse taal exclusief Franstalige borden.

Vrijdag 22 oktober.

Taiwan. Een nieuwe aardschok met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter richt zware schade aan in de zuidelijke stad Chia-yi. Er vallen geen doden, wel driehonderd gewonden.

Congo. De Franse minister van Ontwikkelingssamenwerking deelt in Kinshasa mee dat Frankrijk zijn samenwerking met Congo hernieuwt en doorbreekt daarmee het feitelijk embargo tegen dat land.

Zondag 24 oktober.

Zwitserland. De rechtse Volkspartij (SVP) is de grote winnaar (23 procent) van de parlementsverkiezingen. Zij lost de Sociaal-Democraten (SPS) af als grootste partij (21 procent). De SVP wil Zwitserland buiten de Europese Unie houden en staat voor een strenger asielbeleid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content