Maandag 18 oktober.

De ziekenhuizen en rusthuizen vrezen dat de extra negenduizend banen die na de witte woede waren beloofd, zullen uitblijven. Uit de begroting blijkt dat de lastenverlaging voorzien voor 2000, niet van toepassing is op de non-profitsector.

Dinsdag 19 oktober.

De Bijzondere Belastinginspectie spreekt tegen dat de dossiers in de KB-Luxaffaire verjaard zouden zijn. Een fiscaal expert had dat beweerd op basis van een uitspraak van het Hof van Cassatie over een gebrek aan bewijzen in de zaak.

– SP-kamerlid Jan Peeters pleit voor een verlaging van het kijk- en luistergeld voor mensen met een laag inkomen.

– De bestrijding van aids wordt een prioriteit in het Belgische ontwikkelingsbeleid, belooft bevoegd staatssecretaris Eddy Boutmans (Agalev).

Woensdag 20 oktober.

De KBC en BBL krijgen het bezoek van inspecteurs van de Europese Commissie. Die verdenken de banken ervan prijsafspraken te maken over de wisselkosten.

– Kardinaal Godfried Danneels vraagt het ministerie van Justitie om priester Rudy Borremans van haar loonlijst te halen. De homoseksuele priester liep een schorsing op omdat hij zich niet aan de afgesproken discretie hield.

– Het gedoogbeleid ten opzichte van softdrugs heeft niet geleid tot de gevreesde verhoging van het gebruik. De cijfers van de Algemene Politie Steundienst wijzen zelfs op een daling.

– Het aantal zaken dat op een arrest wacht van het Hof van Cassatie, is de laatste vijf jaar met de helft gestegen. De Agusta-zaak zou een rol gespeeld hebben bij de groei van de achterstand.

Donderdag 21 oktober.

De onderwijsvakbonden zijn niet enthousiast over het voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) over hogere lonen voor leraren in concentratiescholen. Ze vinden een verlaging van de werkdruk belangrijker.

– Het Middelheimziekenhuis in Antwerpen start begin 2000 als eerste in België met een afdeling babypsychiatrie.

Vrijdag 22 oktober.

Het proces over de moord op minister van staat André Cools (PS) zal in oktober 2000 beginnen. Onderzoeksrechter Véronique Ancia beëindigt haar onderzoek.

– Bij een fastfoodrestaurant van Quick in St.-Pieters-Leeuw ontploft een bom. De dierenrechtenorganisatie ALF wordt eerst verdacht van de aanslag, maar dat lijkt achteraf toch onwaarschijnlijk.

– België is het duurste land ter wereld voor Internetgebruik tijdens de daluren. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). ( zie ook p. 14)

– Studente Séverine Brion, die sinds haar geboorte haar linkervoorarm mist, wordt niet toegelaten op de Karel Buls Hogeschool. Haar handicap zou in haar toekomstig beroep als kleuterleidster een gevaar betekenen voor haar kleuters, meent de directie.

Zondag 24 oktober.

Triatleet Luc Van Lierde wint op Hawaïi de Iron Man, de zwaarste en meest prestigieuze triatlon ter wereld. De West-Vlaming zegevierde ook in 1996.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content