Maandag 11 oktober.

Israël. Paus Johannes-Paulus II zegt dat hij volgend jaar wel de Palestijnse stad Bethlehem maar niet het Israëlische Nazareth zal bezoeken als daar met instemming van Israël naast de basiliek van Maria-Boodschap een moskee verrijst.

Albanië. De Albanese premier Majiko verliest het leiderschap van de Socialistische Partij aan ex-premier Nano.

Moskou. De partij van de ultranationalist Vladimir Zjirinovski mag niet meedoen aan de Russische parlementsverkiezingen van december eerstkomend.

Schotland. In Glasgow reageren pro-abortusactivisten woedend op het bericht dat de katholieke kerk van Schotland een twaalfjarig zwanger meisje geld heeft gegeven om abortus te voorkomen.

Dinsdag 12 oktober.

Bosnië-Hercegovina. In Sarajevo wordt de zes miljardste nog in leven verkerende mens geboren.

Duitsland. Alle 37.000 in Duitsland verkochte exemplaren van Audi’s nieuwe sportwagen TT moeten terug naar de garage wegens een productiefout aan de ophanging.

VS. Orange County in de Amerikaanse staat Florida wordt geteisterd door een muizenplaag. De overheid maakt 15,4 miljard frank vrij voor muizenvallen en rattengif.

Frankrijk. Maurice Papon, de Franse ex-minister van Begroting, moet de nacht voor zijn hoger beroep in een politiecel doorbrengen zoals de Franse wet vereist.

Kosovo. In tegenstelling met wat algemeen werd aangenomen, blijkt een oude mijn bij Trebca in Kosovo niet te zijn gebruikt als massagraf. Onderzoekers vinden geen enkel spoor van een massagraf terug.

Woensdag 13 oktober.

Georgië. Onbekenden gijzelen vijf VN-waarnemers in de afvallige Georgische provincie Abchazië. Ze eisen 200.000 dollar losgeld.

Frankrijk. Het felomstreden Pacte Civil de Solidarité, de Franse versie van het samenlevingscontract, wordt goedgekeurd.

Duitsland. Onder grote belangstelling stelt de Duitse ex-minister Oskar Lafontaine op de boekenbeurs van Frankfurt zijn boek Het hart klopt links voor. In dat werk is hij niet mals voor kanselier en partijgenoot Gerhard Schröder.

Donderdag 14 oktober.

Zwitserland. Genève bevriest alle bankrekeningen van de voormalige Nigeriaanse militaire leider Sani Abacha en zijn familie.

Turkije. Een Turkse man, van wie het huis en de winkel zwaar beschadigd werden tijdens de aardbeving van augustus, heeft het grote lot gewonnen met een loterijbriefje dat onder het puin was bedolven. De man krijgt 14,2 miljoen frank.

Vrijdag 15 oktober.

Duitsland. In Berlijn stuiten bouwvakkers toevallig op de resten van de Führerbunker waarin Adolf Hitler in 1945 zelfmoord pleegde.

China. China heeft een kernraket ontwikkeld die heel Europa en het grootste deel van de Verenigde Staten kan treffen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content