MAANDAG 26 FEBRUARI :

In Baasrode zullen twee produktievestigingen van het Nederlandse concern Unilever gesloten worden. Er werken 45 mensen.

DINSDAG 27 FEBRUARI :

Bij de twintigste editie (’96) van het muziekfestival Torhout-Werchter zullen beide concertreeksen telkens twee dagen duren. David Bowie, the Red Hot Chili Peppers en Björk zijn al geboekt.

België sluit als eerste aan op de Gecrypteerde Elektronische Mail, een beveiligd communicatienetwerk dat door de lidstaten van Europol gebruikt zal worden bij de internationale misdaadbestrijding.

De CVP kant zich tegen het plan van minister van Sociale zaken Magda De Galan (PS) om de financiële discriminatie tussen abortuscentra en ziekenhuizen weg te werken. Volgens de christen-democraten vereist het regeerakkoord in bio-ethische kwesties een consensus van de meerderheidspartijen.

Twaalf belangrijke Vlaamse kranten en weekbladen verklaren zich bereid om op de nieuwe spelling over te schakelen, maar verzoeken de Nederlandse Taalunie om alle onduidelijkheden weg te werken. Ook het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren schaart zich achter die eis.

Alexander Rahbari neemt ontslag als chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest van de BRTN. Hij noemt ?de heersende anarchie in de BRTN” de belangrijkste reden voor zijn vertrek. Frank Deleu wordt ad interim intendant van het orkest. Hij vervangt André Laporte die op 1 maart met pensioen gaat.

Uit een enquête van het blad De Huisarts blijkt dat negen op tien artsen minstens één keer per jaar een verzoek om abortus krijgen. 87 procent van de Vlaamse artsen gaat ook daadwerkelijk in op het verzoek.

In Antwerpen overlijdtMathilde Schroyens. Zij was van 1976 tot 1982 de eerste vrouwelijke burgemeester van Antwerpen.

WOENSDAG 28 FEBRUARI :

Op 31 december 1995 waren in België 9.953 mensen besmet met het HIV-virus. Bij 2.025 van hen heeft zich aids ontwikkeld. Dat meldt het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie.

DONDERDAG 29 FEBRUARI :

De Openbare Vlaamse Afvallenstoffenmaatschappij (Ovam) maakt bekend dat ondanks alle inspanningen ter preventie en recyclage, de Vlaamse afvalberg groter wordt. Vlaanderen brengt jaarlijks 2,8 miljoen ton huisvuil voort en 2,5 miljoen ton daarmee gelijkgesteld afval.

VRIJDAG 1 MAART :

In Vlaanderen daalde de werkloosheid de afgelopen maanden. Er waren in februari 11.155 minder uitkeringsgerechtigde volledig werklozen dan een maand tevoren. De daling komt bijna volledig op rekening van de vrouwelijke werklozen. De jeugdwerkloosheid en de langdurige werkloosheid nemen niet af.

De sociale partners uiten felle kritiek op het project van Binnenlandse Zaken om illegalen in het gesloten opvangcentrum van Merksplas klusjes te laten opknappen tegen een uurloon van 42 frank. Vakbonden en werkgevers noemen het plan mensonwaardig en wijzen op de oneerlijke concurrentie voor de bedrijven.

De Belgische buschauffeurBernard Veys, die in Marokko veroordeeld werd voor vermeende smokkel van bromfietsonderdelen, wordt vrijgelaten. Hij krijgt gratie naar aanleiding van de 35ste verjaardag van het koningschap van het Marokkaanse staatshoofd Hassan II.

Bij de afslanking van de Antwerpse spaarbank Anhyp zou volgens Gazet van Antwerpen de helft van de personeelsleden, of 570 mensen, ontslagen worden. Anhyp zelf geeft geen cijfers.

De advocaten van Irma Laplasse gaan in cassatie tegen het arrest van het Brusselse Krijgshof, waarbij Laplasse postuum tot levenslang veroordeeld werd. De procedure voor Cassatie zal wellicht een jaar in beslag nemen.

Chauffeur Bernard Veys bij zijn aankomst in Zaventem.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content