ZONDAG 11 FEBRUARI :

Algerije. In de hoofdstad Algiers komen minstens twintig mensen om bij een bomaanslag door de fundamentalisten. Het geviseerde gebouw wordt vooral gebruikt door krantenredacties.

DINSDAG 13 FEBRUARI :

Frankrijk. Volgens de krant Le Monde wil de regering het leger inkrimpen. Vooraan op het lijst staan het Eurocorps en de permanente troepenmacht in Afrika.

Noorwegen. Vertegenwoordigers van Israël, de Palestijnse Autoriteit en Jordanië bereiken een akkoord voor de verdeling van de schaarse watervoorraden in hun gebied. De regeringen moeten het raamakkoord nog goedkeuren. Een waterverdrag is essentieel voor het vredesproces in het Midden-Oosten. De grootste voorraden liggen op de Westelijke Jordaanoever.

EU. Parlementsvoorzitter Klaus Hänsch verwijt de Unie, vooral voorzitter Italië, een falend buitenlands beleid te voeren. Volgens hem is Europa afwezig bij de regeling van verschillende conflicten en is er niet echt aandacht voor problemen waarvan sommige, zoals de rel tussen Griekenland en Turkije, zich in de schoot van Europa afspelen.

WOENSDAG 14 FEBRUARI :

Australië. Premier Paul Keating begint zijn verkiezingscampagne met de belofte om van Australië een republiek te maken. Canberra valt nu onder de Britse Kroon.

Algerije. Gia, de meest extremistische islamitische groep, bedreigt alle werknemers uit de gas- en olie-industrie met de dood als ze blijven voortwerken. Beide industrieën zijn slagaders van de in zware moeilijkheden verkerende economie. De ambtenaren staken uit protest tegen de vermindering van hun loon.

Vaticaanstad. Volgens welingelichte bronnen knoopt Libië diplomatieke betrekkingen aan met het Vaticaan.

Egypte. Jordanië, Egypte, Israël en de Palestijnse Autoriteit bereiken een akkoord over de terugkeer van ?verplaatste personen” (meer dan 200.000 mensen). Dat zijn Palestijnen die in 1967 wegvluchtten uit Gaza en van de Westelijke Jordaanoever. Alleen diegenen die bij de oprichting van de staat Israël (1948) werden verdreven, kregen het vluchtelingenstatuut.

Colombia. President Ernesto Samper is officieel beticht van verkiezingsfraude, onrechtmatige verrijking en valsheid in geschrifte. Samper zou drugsgeld gekregen hebben voor de financiering van zijn verkiezingscampagne.

DONDERDAG 15 FEBRUARI :

Rusland. Zowel president Boris Jeltsin als de commmunist Gennadi Zjoeganov zijn kandidaat voor de presidentsverkiezingen in juni.

Bangladesh. De opkomst bij de verkiezingen is uiterst laag (10-15 procent). De oppositie boycot de stembusgang die zeer gewelddadig verloopt.

Jordanië. Volgens de gevluchte Iraakse generaal Najib Mustafa Mahdi al-Salihi bedreigt een militaire groep het regime van Saddam Hoessein en zal het regime nog dit jaar ineenstorten.

Frankrijk. Volgens een onafhankelijk laboratorium (in opdracht van Greenpeace) is er in de buurt van de opwerkingsfabriek van La Hague sprake van ernstige radioactieve vervuiling.

VRIJDAG 16 FEBRUARI :

Zaïre. Het Zaïrese leger omsingelt een tweede kamp met Ruandese vluchtelingen om hen te dwingen naar hun land terug te keren.

ZATERDAG 17 FEBRUARI :

VS. Schaakgrootmeester Gari Kasparov wint (4-2) de tweekamp over zes partijen van de sterkste schaakcomputer ter wereld, ?Deep Blue”. Een overwinning van het menselijk brein.

Ruanda. Premier Pierre-Celestin Rwigema wil dat een volksjury de van genocide beschuldigde extremistische Hutu beoordeeld.

ZONDAG 18 FEBRUARI :

Groot-Brittannië. Een poging om de vastgelopen Liberiaanse olietanker Sea Empress los te trekken, mislukt door het zware stormweer. Er dreigt een grote milieuramp voor de kust van Wales.

140.000 ton ruwe olie bedreigen de kust van Wales.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content