Maandag 4 oktober.

Duitsland. Op de grootste joodse begraafplaats van Europa, de Weissensee in Berlijn, worden 103 graven geschonden.

Zuid-Korea. Door een lek in de nucleaire centrale van Wolsung zijn 22 werknemers bestraald. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Dinsdag 5 oktober.

Kosovo. Twee Albanese tienermeisjes die bij de grens met Servië wonen hebben tweehonderd mijnen van het Servische leger onschadelijk gemaakt. De vijftienjarige meisjes begonnen twee maanden geleden met hun actie nadat een aantal dorpsgenoten door mijnen om het leven waren gekomen of ernstig gewond.

Turkije. Minstens 103 mensen raken gewond bij een aardbeving in de populaire kustplaats Marmaris. De schok heeft een kracht van 5,2 op de schaal van Richter.

Woensdag 6 oktober.

Europa. De Duitse commissaris Günther Verheugen, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de Unie, laat weten dat Turkije dezelfde toetredingskansen moet krijgen als andere Europese landen.

Terrorisme. De Verenigde Staten vragen de Veiligheidsraad van de VN een luchtembargo op te leggen aan Afghanistan en de bankrekeningen van de Taliban-regering te bevriezen. Afghanistan weigert namelijk de Saoedische terrorist Osama Bin Laden uit te leveren.

Zimbabwe. De Wereldbank schort de financiële hulp aan Zimbabwe op omdat het land de door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gestelde economische doelstellingen niet heeft gehaald.

Donderdag 7 oktober.

Duitsland. De Duitse regering en enkele bedrijven komen overeen een som van honderd twintig miljard frank uit te trekken voor de vergoeding van duizenden mensen die onder het nazi-bewind als dwangarbeider of slaaf te werk werden gesteld.

Israël. Israël stelt de vrijlating van honderd vijftig gevangenen voor onbepaalde tijd uit. Er is een meningsverschil met de Palestijnse autoriteit over welke gevangenen moeten worden vrijgelaten.

Irak. Omdat paus Johannes Paulus II nog geen officiële uitnodiging van de Iraakse regering ontving, wordt de voorbereiding van zijn reis naar dat land opgeschort.

Vrijdag 8 oktober.

Zwitserland. Het Zwitserse parlement keurt met een overweldigende meerderheid een aantal afspraken goed die Zwitserland dichter bij de Europese Unie brengen.

Congo. Rwandese legereenheden en hun Congolese rebellenbondgenoten doden in een gezamzenlijke actie zo’n tweehonderd Rwandese Hutu’s.

Zaterdag 9 oktober.

Rusland. De Russische president Boris Jeltsin is met griepverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Opnieuw wordt gespeculeerd over zijn zwakke gezondheid.

Zondag 10 oktober.

Sport. De Spanjaard Oscar Freire Gomez wordt verrassend wereldkampioen wielrennen op de weg.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content