Maandag 27 september.

Twee laboratoria verliezen hun vergunning van de overheid om PCB-tests te doen. Bij een controle blijkt dat de voorgeschreven procedures niet gevolgd werden.

ù Aan de Gentse universiteit is een griepvaccin ontdekt dat niet meer jaarlijks vernieuwd hoeft te worden en meerdere varianten van het virus onschadelijk maakt.

Dinsdag 28 september.

Op de trams en bussen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB doen zich op korte tijd acht gevallen van agressie voor. De vakbonden dreigen met een staking als hun eisen omtrent veiligheid niet ingewilligd worden.

ù De Antwerpse schepen van Personeelszaken André Gantman (VLD) neemt het niet dat een Marokkaans meisje dat stage loopt in het stadhuis, een hoofddoek draagt tijdens haar werk. Gemeenteraadslid Fatima Bali (Agalev) steunt hem daarin.

Woensdag 29 september.

Kandidaat-VLD-voorzitter Karel De Gucht krijgt een tegenkandidaat. Kamerlid Geert Versnick wil met zijn kandidatuur naar eigen zeggen de VLD-leden een keuze bieden.

Donderdag 30 september.

De fiscus gaat na de grote klanten ook duizenden minder belangrijke klanten van de KB-Lux die hun inkomsten op de buitenlandse rekeningen niet aangaven, aanpakken.

ù Union Minière gaat het grondwater in Overpelt en Lommel zuiveren dat door tientallen jaren metaalindustrie zwaar vervuild is. Een studie van het bedrijf wees uit dat zinkvervuiling een ernstig gevaar vormt voor de drinkwaterwinning voor zo’n half miljoen Limburgers.

Vrijdag 1 oktober.

In september vroegen 4740 mensen asiel aan in België. Door de aanhoudende stijging heeft de Dienst Vreemdelingenzaken een achterstand van 13.000 dossiers.

ù Zeventig procent van het voedsel in blik bevat stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop. Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) zegt dat er geen bewijzen zijn van gezondheidsschade.

ù Het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en een aantal politici voeren actie bij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Ze willen weten of daar kernwapens opgeslagen zijn.

ù Drie mensen sterven aan meningitis. Volgens deskundigen zou het niet om een epidemie gaan.

Zaterdag 2 oktober.

Op de zeventiende Trein-Tram-Bus-Dag gebruiken 55.000 reizigers het openbaar vervoer.

Zondag 3 oktober.

Waaslander Edward Poppe is de eerste Vlaamse priester die in Rome zalig wordt verklaard.

ù De negende Openbedrijvendag lokt zowat 1,3 miljoen bezoekers.

ù Vlaams minister Steve Stevaert (SP) wil sneller kunnen onteigenen voor de aanleg van fietspaden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content