MAANDAG 22 JANUARI :

Nederland.Daimler-Benz, de hoofdaandeelhouder van vliegtuigbouwer Fokker, wil niet langer zijn financiële verplichtingen nakomen, nadat de Nederlandse regering weigert een nieuwe belangrijke kapitaalinbreng te doen. Er staan 8.000 banen op de tocht.

Rusland.Jegor Gajdar, de liberale hervormer, verlaat de adviesraad van president Boris Jeltsin. Het ontslag van de hervormingsgezinde vice-premier Anatoly Tsjoebais en de aanpak van de Tsjetsjeense kwestie doen voor Gajdar de deur dicht.

VS. De buitenlandministers van Israël en Tunesië komen overeen om verbindingskantoren te openen in de Belgische ambassades in Tel Aviv en Tunis. Dat is een eerste grote stap in het aanknopen van diplomatieke betrekkingen.

Tsjechië. Premier Vaclav Klaus dient officieel het verzoek in voor het Tsjechische lidmaatschap van de EU.

DINSDAG 23 JANUARI :

Israël.Yigal Amir erkent voor de rechtbank dat hij premier Yitzhak Rabin heeft vermoord, maar ontkent de voorbedachte rade. Hij zegt dat hij handelde volgens de joodse wet.

Japan. Volgens de krant Yomiuri Shimbun verspreekt een Franse funktionaris zich op een werkvergadering over het bannen van nucleaire tests en erkent de man dat er radioaktieve lekken zijn op het atol Muroroa.

WOENSDAG 24 JANUARI :

Tsjetsjenië. De rebellen laten bijna alle burgergijzelaars vrij die zij op hun vlucht uit Dagestan meenamen.

Cambodja. Het regeringsleger voert hevige gevechten met de Rode Khmers in het noordwesten van het land.

Tanzania. Nairobi opent zijn grenzen voor de zowat 17.000 Ruandese Hutu-vluchtelingen die hun kampen in Burundi ontvlucht zijn na aanvallen van het Tutsi-leger.

Groot-Brittannië. Olieproducent Shell geeft toe dat het wapens invoert in Nigeria om ?de Shell-installaties te laten beschermen tegen de gebruikelijke kriminaliteit.” De wapens blijven echter eigendom van de Nigeriaanse regering. Owens Wiwa, de broer van de geëxecuteerde schrijver Ken Saro-Wiwa, vraagt de Europese kommissie om een einde te maken aan de illegale wapenleveringen.

DONDERDAG 25 JANUARI :

Rusland.Vladimir Kadannikov is de nieuwe vice-premier belast met ekonomie. Hij volgt de ontslagen Anatoly Tsjoebais op.

Colombia. De konservatieven trekken hun vier ministers terug uit de regering na de beschuldiging dat president Ernesto Samper zijn verkiezingscampagne financierde met geld van het drugskartel.

VRIJDAG 26 JANUARI :

Irak. Volgens het militair-strategisch blad Foreign Reporter lijdt president Saddam Hoessein aan kanker.

Israël. Ondanks het vredesverdrag met de Palestijnen gaat Israël door met de konfiskatie van Palestijnse gronden. Binnenkort beslist de regering ook over de bouw van een ultra-ortodoxe stad in bezet gebied.

ZATERDAG 27 JANUARI :

Rusland. Een aantal aanhangers van ex-president Mikhail Gorbatsjov richt een komitee op om zijn verkiezing tot president voor te bereiden.

India. In de provincie Kashmir komt het tot zware gevechten tussen Indiase en Pakistaanse troepen na een raketaanval in het Pakistaanse deel van Kashmir en de suksesvolle proef met een Indiase raket geschikt voor kernkoppen. Beide landen beschuldigen elkaar van vijandelijkheden. In het Indiase deel van Kashmir voeren moslim-rebellen al jaren een bloedige onafhankelijkheidsstrijd.

ZONDAG 28 JANUARI :

Israël. Duizenden Ethiopische joden komen op straat om te protesteren tegen de bloedbank, die hun bloed systematisch vernietigt uit vrees voor het HIV-virus. De falashas, door Israël overgevlogen uit Ethiopië, voelen zich gediscrimineerd.

Tanzania opent zijn grenzen voor de vluchtende Ruandezen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content