MAANDAG 8 JANUARI :

Zaïre. Een vrachtvliegtuig stort neer op een drukke markt naast het vliegveld Ndolo in Kinshasa, na een mislukte poging om op te stijgen. Meer dan 300 mensen vinden de dood.

Rusland. Het olielek in een pijpleiding in de Oeral heeft verstrekkender gevolgen dan eerst gemeld. Volgens de nieuwe gegevens komen duizenden tonnen olie in de rivier terecht.

Guatemala.Alvaro Arzu, de voorzitter van de Partij van de Nationale Voorhoede (PAN), is de nieuwe president. Hij wint de tweede ronde van de verkiezingen met 52 procent van de stemmen tegenover 48 procent voor zijn direkte rivaal, Alfonso Portillo, van het Guatemalteekse Republikeinse Front (FRG).

DINSDAG 9 JANUARI :

Italië. Het gerecht konfronteert ex-premier Giulio Andreotti met voormalig mafialeider Tommaso Buscetta. Buscetta is een van de belangrijkste spijtoptanten van de georganizeerde misdaad en de kroontuige tegen Andreotti, die wordt beschuldigd van banden met de mafia.

VS. Zeker 40 mensen komen om in het noodweer dat het oosten van het land teistert. Bijtende kou, enorme sneeuwval en harde wind leggen het openbaar leven zowat volledig stil.

EU. De Unie maakt geld vrij zodat de VN de eerste vijf van in totaal 35 waarnemers naar Burundi kan sturen. Zij zullen er de schendingen van de mensenrechten onderzoeken.

Nederland. De Partij van de Arbeid pleit voor een gedoogbeleid voor harddrugs.

Groot-Brittannië. Een rechtbank in Leeds veroordeelt de Labour-partij wegens positieve discriminatie, in een poging het aantal vrouwen binnen de partijkaders drastisch te verhogen.

WOENSDAG 10 JANUARI :

Algerije. In een in de pers gepubliceerd communiqué melden de radikalen van de Gewapende Fundamentalistische Groep (Gia) dat zij de oorlog verklaren aan het Islamitisch Heilsleger (AIS), de gewapende arm van het Islamitisch Heilsfront (Fis).

DONDERDAG 11 JANUARI :

Japan. Zoals verwacht, benoemt het parlement de liberaal-demokraat Ryutaro Hashimoto tot nieuwe premier. De koalitie van liberaal-demokraten, socialisten en een kleine partij blijft bestaan. Hashimoto kiest voornamelijk ervaren politici voor zijn kabinet.

Griekenland. Volgens een regeringswoordvoerder wil de zieke premier Andreas Papandreou een onderhoud met president Costas Stephanopoulos.

Groot-Brittannië. In haar eerste grote rede over de binnenlandse politiek sinds het einde van haar premierschap haalt Margaret Thatcher zwaar uit naar haar opvolger John Major. Zij verwijt hem vooral dat hij de door haar ingezette rechtse revolutie niet heeft afgewerkt.

VRIJDAG 12 JANUARI :

Finland. Musicoloog Tuomas Kindberg vindt in de universiteitsbiblioteek van Helsinki de oorspronkelijke notities van een jeugdwerk van komponist Jean Sibelius (1865-1957). Een meesterwerk volgens Kindberg.

Frankrijk. Het nationalistische Canal Historique, de radikaalste tak van het Clandestien Nationaal Corsicaans Bevrijdingsfront (FLNC) kondigt een bestand aan van drie maanden. Naast het FLNC is ook de beweging Resistenza, de militaire arm van Accolta Naziunalista Corsa (ANC), aktief en het vrij onbekende U Fronte Ribellu. Het bestand komt vlak voor het bezoek van de Franse binnenlandminister Jean-Louis Debré. Die veroordeelt nogmaals de aanslagen en ziet alleen een dialoog als oplossing. Volgens sommigen lopen er al geheime onderhandelingen met Parijs.

ZONDAG 14 JANUARI :

Syrië. De Nederlandse premier Wim Kok en minister van Buitenlandse Zaken Hans Van Mierlo brengen een officieel bezoek aan Syrië.

Duitsland. Financiënminister Theo Waigel dreigt met een regeringskrisis als de drie regeringsleden van de liberale FDP het vervroegd afschaffen van de solidariteitsbijdrage voor de heropbouw van de ex-DDR blijven eisen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content