VRIJDAG 29 DECEMBER :

Groot-Brittannië.Emma Nicholson, ooit vice-voorzitter van de Konservatieve Partij, loopt over naar de liberaal-demokraten. Ze verwijt premier John Major de verrechtsing van de partij, besluiteloosheid plus een sociaal beleid en een Europese politiek waarmee ze zich niet langer kan verzoenen. Ondanks zijn kleine meerderheid verwerpt Major vervroegde verkiezingen.

ZATERDAG 30 DECEMBER :

Duitsland. Net voor zijn 67ste verjaardag overlijdt de belangrijkste teatermaker Heiner Müller. Müller, die tegen de hereniging van Duitsland was, werkte vooral rond tema’s als verraad, de relatie man-vrouw en de vernietigende effekten van de revolutie.

ZONDAG 31 DECEMBER :

Algerije. President Liamine Zeroual benoemt zijn kabinetschef Ahmed Ouyahia (43) tot nieuwe premier. Ouyahia zal de ekonomische hervormingen voortzetten en nieuwe parlements- en plaatselijke verkiezingen organizeren. Ook de dialoog met de politieke partijen die het geweld afzweren, staat op de agenda.

MAANDAG 1 JANUARI :

Saudi-Arabië. Koning Fahd, vorige maand getroffen door een beroerte, blijft koning maar vraagt zijn halfbroer kroonprins Abdullah ?de staatszaken waar te nemen.” Abdullah leidt de nationale garde en staat bekend als een traditionalist.

Nigeria. De militaire junta laat zes politieke gevangenen vrij, ondanks het feit dat ze het bestaan van dergelijke gedetineerden altijd ontkent.

DINSDAG 2 JANUARI :

Burundi. De sekretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, roept de veiligheidsraad op troepen te sturen om de hulpverleners te beschermen. Hij wil ook een troepenmacht in Zaïre stationeren om snel te kunnen ingrijpen. President Sylvestre Ntibantunganya waarschuwt eveneens voor de totale ineenstorting van zijn land.

Tsjetsjenië. Volgens de VN-vluchtelingenorganizatie vluchten zo’n 14.000 Tsjetsjenen naar het naburige Dagestan, nadat de gevechten tussen het Russische leger en de rebellen van ex-president Dzjochar Doedajev in volle hevigheid oplaaien.

Egypte. President Hosni Moebarak vervangt premier Atef Sedki door vice-premier Kamal Ganzouri. Volgens Moebarak komen er geen wijzigingen in het ekonomisch- en buitenlands beleid, maar moet de verbetering van de levensstandaard worden versneld. De vervanging komt als een verrassing na Moebaraks overwinning in de parlementsverkiezingen.

WOENSDAG 3 JANUARI :

Frankrijk. Artsen zonder Grenzen Frankrijk klagen de Ruandese overheid aan wegens schendingen van de mensenrechten en diefstal. De organizatie moest het land verlaten met achterlating van alle materiële en financiële middelen.

Griekenland. De socialistische Pasok-partij zoekt deze maand nog een opvolger voor premier Andreas Papandreou die al zeven weken in het ziekenhuis ligt.

Israël. De regering beslist geen herstelbetalingen toe te kennen aan de Palestijnen die de voorbije jaren het slachtoffer werden van het Israëlisch leger tijdens de Palestijnse opstand.

DONDERDAG 4 JANUARI :

Algerije. Volgens de pers is een bloedige strijd aan de gang tussen fundamentalistische fakties. Bij gevechten tussen het Islamitisch Heilsleger en de Gewapende Islamitische groep (GIA) vallen tientallen doden.

VRIJDAG 5 JANUARI :

Japan. De socialistische premier Tomiichi Murayama (71) treedt af en wordt opgevolgd door vice-premier Ryutaro Hashimoto van de liberaal-demokraten. Murayama slaagde er niet in om het ekonomische tij voor Japan te keren.

ZATERDAG 6 JANUARI :

China. De mensenrechtenorganizatie Human Rights Watch Asia brengt een verbijsterend rapport uit over Chinese kindertehuizen waar de meerderheid van de vondelingen overlijden.

Heiner Müller, kontroversieel teaterbeest.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content