MAANDAG 18 DECEMBER :

Jemen. Jemen is vastbesloten het Grote Hanish-eiland in de Rode Zee te heroveren op Eritrea. Officieel was een staakt-het-vuren overeengekomen, maar Eritrea beweert het eiland veroverd te hebben vóór het bestand.

Spanje.Carlos Westendorp wordt minister van Buitenlandse Zaken ter vervanging van Javier Solana, de nieuwe sekretaris-generaal van de Navo.

Noord-Ierland. De protestantse politicus Lindsay Robb ( Progressive Unionist Party) krijgt tien jaar gevangenisstraf wegens samenzwering. Hij nam deel aan de vredesgesprekken met de Britse regering en leidde terzelfdertijd een protestantse terreurgroep.

DINSDAG 19 DECEMBER :

Zuid-Korea. President Kim Young-Sam wil met een herschikking van zijn regering de politieke krisis bestrijden die is uitgebroken als gevolg van de omkoopschandalen rond de ex-presidenten Roh Tae-woo en Chun Doo-hwan.

WOENSDAG 20 DECEMBER :

Frankrijk. Minister van Europese Zaken, Michel Barnier, deelt zijn kollega’s van de Schengen-landen mee dat Parijs de grenskontroles voorlopig handhaaft uit vrees voor terrorisme en drugshandel.

DONDERDAG 21 DECEMBER :

Colombia. Een Amerikaanse Boeing 727 botst tegen een berg. Acht inzittenden overleven als bij wonder de ramp.

VRIJDAG 22 DECEMBER :

EU. De visserijministers bereiken een kompromis over lagere vangkwota’s ter bescherming van de visbestanden. Vissers en milieuverenigingen zijn ontevreden.

Frankrijk. Bij Grenoble ontdekt de politie de verkoolde lijken van zestien leden van de sekte van de Zonnetempel. Uit onderzoek blijkt dat veertien onder hen zijn doodgeschoten, waarna de twee doders zelfmoord zouden hebben gepleegd.

ZATERDAG 23 DECEMBER :

Haïti. De Voorlopige Kiesraad maakt bekend dat René Préval de presidentsverkiezingen wint met 87,9 procent van de stemmen.

Tsjetsjenië. Russische eenheden heroveren de stad Goudermes op de rebellen.

MAANDAG 25 DECEMBER :

Vaticaanstad. Paus Johannes Paulus II moet zijn traditionele zegen ?Urbi et Orbi” onderbreken wegens griep. Geruchten over de slechte gezondheidstoestand van de kerkleider worden door hemzelf ontkend.

VS. De akteur, komiek en croonerDean Martin overlijdt op 78-jarige leeftijd. Hij behoorde tot de beruchte Rat Pack, de klub van Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. en Peter Lawford.

Frankrijk.Emmanuel Lévinas (89), de Frans-joodse filozoof van Litouwse afkomst, overlijdt aan een hartziekte. Hij is één van de meest gelezen moderne wijsgeren. Hij bleef zijn joodse opvoeding trouw, maar stond terzelfdertijd kritisch tegenover de staat Israël.

DINSDAG 26 DECEMBER :

Noord-Korea. Pyongyang laat vijf bemanningsleden vrij van een in mei geënterd Zuidkoreaans schip. Het regime wil allicht goodwill kweken bij Seoul om een hervatting van de rijstleveringen te bekomen. Noord-Korea kampt met hongersnood.

WOENSDAG 27 DECEMBER :

Stille Zuidzee. Frankrijk voert een vijfde kernproef uit onder het atol Muroroa.

Japan.Ichiro Ozawa is de nieuwe leider van de grootste oppositiepartij Shinshinto of Nieuwe Grenspartij. Er gaan geruchten over Ozawa’s betrokkenheid bij een financieel schandaal.

DONDERDAG 28 DECEMBER :

Griekenland. Een Turks vliegtuig crasht in zee nadat het onderschept werd in het Griekse luchtruim. De Grieken ontkennen het toestel te hebben beschoten.

Rusland. Zowel ex-president Mikhaïl Gorbatsjov als generaal Aleksandr Lebed overwegen zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in juni.

VRIJDAG 29 DECEMBER :

Rusland. President Boris Jetlsin gaat terug aan de slag in het Kremlin. Sinds eind oktober was hij in een instelling verpleegd wegens hartklachten.

Een zieke paus Johannes Paulus II doet de geruchtenmolen draaien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content