Maandag 13 september.

Indonesië. In Surabaya, de tweede stad van het land, slaat een groep van zo’n 400 Indonesiërs uit verzet tegen de “buitenlandse inmenging” het Australische consulaat kort en klein.

Dinsdag 14 september.

Zambia. Aids-deskundigen maken op de internationale conferentie over aids in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka hun conclusie bekend: de groei van aids in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara is niet te stoppen.

Woensdag 15 september.

Israël. Het Israëlische gerecht opent een onderzoek naar ex-premier Netanyahu en zijn vrouw in verband met misbruik van overheidsgeld. Een aannemer zou in het appartement van de Netanyahu’s werken hebben uitgevoerd op kosten van de staat.

Roemenië. De Griekse plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken, Yannos Kranidiotis, komt om wanneer zijn vliegtuig een duik maakt van 6000 meter.

Colombia. Professor Jesus Bejarano, voormalig bemiddelaar van de Colombiaanse regering in het vredesoverleg met de linkse rebellen, wordt in Bogota door een doodseskader omgebracht.

Donderdag 16 september.

Oostenrijk. De Oostenrijkse politie schiet in Wenen voormalig RAF-lid Horst Ludwig Meyer dood.

Verenigde Staten. In de staat Texas opent een man het vuur in een kerk en doodt daarbij acht mensen.

Frankrijk. Een Franse rechtbank veroordeelt 21 leden van de Algerijnse Gewapende Islamitische Groepen (GIA) tot straffen van zes maanden tot tien jaar wegens medeplichtigheid aan een reeks bomaanslagen in Frankrijk in 1995.

Zuid-Afrika. In de stad Bloemfontein opent een zwarte soldaat het vuur in een kazerne en schiet zeven blanken dood. Men vermoedt dat de dader racistische motieven had.

Vrijdag 17 september.

Soedan. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN maakt bekend dat door de burgeroorlog in het zuiden van Soedan al meer dan vier miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen.

Turkije. De Internationale Monetaire Unie verstrekt Turkije 18 miljard frank voor de wederopbouw na de aardbeving.

Kosovo. De Servische onafhankelijke radiozender B2-92 zegt dat in het westen van Kosovo de afgelopen weken zeker 40 Serviërs gedood zijn. De zender baseert zich op cijfers van het semi-officiële Servisch Centrum voor Vrede en Tolerantie in Pristina.

Griekenland. De Griekse hoofdstad Athene wordt getroffen door een naschok van de aardbeving van 7 september met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter.

Zambia. Het Hooggerechtshof veroordeelt 59 soldaten ter dood wegens hun rol in de mislukte coup in Zambia in 1997.

Zondag 19 september.

Maleisië. In de hoofdstad Kuala Lumpur komt het tot zware rellen tussen de politie en voorstanders van de gevangen ex-minister van Financiën Anwar Ibrahim.

Thailand. Bij een explosie in een fruit verwerkende fabriek in Noord-Thailand vallen minstens achttien doden en meer dan honderd gewonden.

Maandag 20 september.

Op 67-jarige leeftijd overlijdt Raisa, de vrouw van voormalig sovjetleider Michaïl Gorbatsjov.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content