Maandag 13 september.

Minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (SP) wil werk maken van de afschaffing van de nepstatuten. Tienduizend DAC’ers in de welzijnssector zouden over een jaar al een volwaardige baan moeten krijgen.

Dinsdag 14 september.

De waarden van de jongeren van tegenwoordig verschillen weinig van die van hun ouders. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel. ( zie Knack van vorige week)

ù Jean-Luc Dehaene (CVP) wordt lid van de raad van bestuur van Union Minière. Het bedrijf doet een beroep op de internationale uitstraling en ervaring van de ex-premier. ( zie p. 26)

ù De Brusselse zondagskrant Dimanche Matin houdt voorlopig op te bestaan. De krant bestaat acht jaar, maar had al een hele tijd moeite om stand te houden.

ù In de Vlaamse bossen worden op drie plaatsen geheime depots van de Russische geheime dienst KGB ontdekt. De depots bevatten kisten met zendapparatuur.

Woensdag 15 september.

Het gerecht ondervraagt dertien mannen in verband met de verdwijning van Ilse Stockmans, twaalf jaar geleden. Haar verdwijning is nooit opgehelderd.

Donderdag 19 september.

De regering wil een regeling uitwerken om het misbruik van Luxemburgse nummerplaten tegen te gaan. Premier Guy Verhofstadt bereikt daarover een akkoord met zijn Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker.

ù De CVP-vrouwen willen afstappen van de driekoppige formule van één voorzitter en twee ondervoorzitters en het leiderschap van hun partij in de handen van een team van mannen én vrouwen leggen.

Vrijdag 17 september:

Vanaf 1 januari 2000 wordt het mogelijk om te veranderen van telefoonbedrijf met behoud van het telefoonnummer. Minister van Telecommunicatie Rik Daems (VLD) loopt hiermee vooruit op een Europese richtlijn.

ù De Vlaamse cineast Henri Storck, die wordt beschouwd als een van de pioniers van de Belgische film, overlijdt op 92-jarige leeftijd. Een van zijn bekendste werken is Misère au Borinage uit ’33 over de leefomstandigheden van arbeiders in de mijnstreek.

ù Ziekenwagens van het Rode Kruis mogen niet meer uitrukken als de oproep niet dringend is. Dat beslist het hof van Cassatie. Eerder had het Brusselse hof van Beroep het vervoer van niet-dringende patiënten wel toegelaten.

ù Eén jaar na de dood van Sémira Adamu is de aanpak van vluchtelingen in België nauwelijks veranderd. Dat zeggen 25 verenigingen in hun rapport over het vluchtelingenbeleid.

ù Als gevolg van de aanhouding van financier Albert Pans worden de werken aan het Antwerpse voetbalstadion De Bosuil stopgezet.

Zaterdag 18 september.

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP) kondigt een verhoging aan van alle pensioenen met gemiddeld duizend frank per maand. Die verhoging moet er tegen het midden van volgend jaar komen. ( zie p. 14)

ù De tweede editie van het Kinderrechtenfestival in Boom lokt zesduizend bezoekers. Het festival betekent het startschot van de campagne “10 jaar kinderrechtenverdrag”.

Zondag 19 september.

Een week na de Waalse en Vlaamse editie vindt in Brussel het openmonumentenweekend plaats.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content