MAANDAG 1 JANUARI :

Voor de volgende verkiezingen van het Vlaams parlement wenst SP-voorzitter Louis Tobback één kieskring in de plaats van elf kiesarrondissementen. Ook de VU en Agalev lopen warm voor het idee.

DINSDAG 2 JANUARI :

De raad van state stuurt de ekotaksreglementering op wegwerpscheermesjes door naar het Europees hof van justitie in Luxemburg.

Eind 1995 bedroeg het kastekort van de Vlaamse gemeenschap 23 miljard frank. Dat is 7,7 miljard frank minder dan geschat.

In zijn laatste nieuwjaarstoespraak bekritizeert administrateur-generaal van de BRTN Cas Goossens de terreur van de kijkcijfers. In de top-50 van de best bekeken programma’s van 1995 gaat ?De Kampioenen” (BRTN) de andere komische uitzendingen ?Urbanus” (VTM) en ?De kotmadam” (VTM) vooraf.

1995 was het op drie na warmste jaar ooit in België. Het KMI mat een gemiddelde temperatuur van 10,9 graden Celsius.

WOENSDAG 3 JANUARI :

Vorig jaar werden in België 358.868 nieuwe wagens ingeschreven. Dat is 7,4 procent minder dan in 1994. Volgens de beroepsfederatie van de autosektor Febiac zakte de autoverkoop daarmee terug tot het peil van 1984. Voor het derde opeenvolgende jaar lag de Belgische markt onder het Europees gemiddelde.

De BEL-20-index de korf van de meest verhandelde twintig aandelen bereikt een rekordhoogte van 1.600 punten. Dat is ruim twintig procent meer dan een jaar eerder. Door de zeer lage intresten verhandelt de Brusselse beurs voor 5 miljard frank aandelen. Normaal ligt dat bedrag tussen één en twee miljard frank.

Uit staatsdokumenten van het Public Record Office, die na vijftig jaar in Londen worden vrijgegeven, blijkt dat de toenmalige premier Winston Churchill besloot de Belgische koning Leopold III niet te helpen bij zijn terugkeer uit ballingschap.

DONDERDAG 4 JANUARI :

Premier Jean-Luc Dehaene (CVP) biedt ex-Navo-sekretaris-generaal Willy Claes (SP) een lunch aan. Een dag eerder kreeg Claes in het kultureel centrum in Hasselt een ovatie nadat hij het nieuwjaarskoncert had gedirigeerd.

Namens de organizatie van zelfstandige ondernemers NCMV pleiten sekretaris-generaal Kris Peeters en gedelegeerd bestuurder Jan Stevelinck voor een faillissementsverzekering, een betere dekking van arbeidsongeschiktheid en een gelijkschakeling van de pensioenberekening van de vrouw met die van de man. De NCMV-leiding verkiest voorts gezinshulp boven gezinsbijslag.

De Mouvement Ouvrier Chrétien (MOC), de Franstalige tegenhanger van het ACW, vraagt de afbouw van de perekwatie van de ambtenarenpensioenen. Volgens MOC-voorzitter François Martou is de koppeling van pensioenen aan de wedden van de aktieve ambtenaren te duur en hindert ze een normale verhoging van die wedden.

Zwart werk vertegenwoordigt in België 15 procent van het bruto binnenlands produkt (BBP). Dat zegt een studie van de Europese kommissie.

VRIJDAG 5 JANUARI :

Het Belgische defensie- en ruimtevaartbedrijf Sabca ondertekent een kontrakt van vier miljard frank met het Franse Aérospatiale. Sabca gaat onderdelen leveren voor de Ariane 5, de Europese lanceerraket die dit jaar haar eerste vlucht maakt.

ZATERDAG 6 JANUARI :

In De Standaard zegt VLD-voorzitter Herman De Croo zich geen illuzies te maken over een toetreding van zijn partij tot de koalitie vòòr 1999. Volgens De Croo willen de liberalen intussen een ?beheerste oppositie” voeren.

MAANDAG 8 JANUARI :

Uit de jongste cijfers van de kommissie- Missant blijkt dat het aantal politieke bevorderingen onder de regering- Dehaene I daalde tot 14 procent, maar dat het stijgend aantal aanwervingen van tijdelijke personeelsleden aan dit depolitizeringsproces ontsnapt.

Willy Claes lunchte in de Wetstraat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content