Maandag 23 augustus.

Premier Guy Verhofstadt (VLD) roept zijn topministers samen voor het eerste kernkabinet na de vakantie. ( zie p. 14)

ù De Standaard Boekhandel stoot alle winkels in Nederland af en gaat zich concentreren op de uitbreiding van haar activiteiten in Vlaanderen.

ù De 308 Vlaamse gemeenten, die via de intercommunales jaarlijks bijna twintig miljard verdienen aan de distributie van elektriciteit, reageren bezorgd op de plannen van Vlaams minister van Energie Steve Stevaert (SP) om de elektriciteitsmarkt te liberaliseren.

Dinsdag 24 augustus.

KUL-professor Jan Baeyens keert terug op zijn stappen: hij zegt dat het positieve advies van zijn commissie over de heropening van de ISVAG-verbrandingsoven in Wilrijk er kwam onder druk van het kabinet van ex-minister van Milieu Theo Kelchtermans (CVP).

ù Het Mechelse schepencollege beslist om over twee jaar in alle straten van de stad de zone 30 in te voeren.

ù Aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol wordt begonnen met de ontmanteling van de eerste Belgische kernreactor: BR3 was in gebruik van 1962 tot 1987.

Woensdag 25 augustus.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de bouwvergunning voor de aanleg van de westelijke kade van het Deurganckdok ondertekend. De advocaat van een groep inwoners van Doel vindt dat de overheid op die manier “de tactiek van de voldongen feiten” toepast. ( zie p. 26)

Donderdag 26 augustus.

Steeds meer Vlamingen die een einde aan hun leven willen maken, trekken naar Nederland om hulp te zoeken bij de uitvoering van hun plannen.

ù Philippe Bodson, vroeger topman van Tractebel en sinds 13 juni senator voor de PRL, vindt het bod van Suez Lyonnaise des Eaux op Tractebel te laag. Voorts noemt hij de Franse aandeelhouder “onbetrouwbaar”.

Vrijdag 27 augustus.

Na onder andere Freebel, Mobistar, VT4 en Packard Bell bieden ook provider World Online en computerfabrikant Compaq voortaan gratis Internetabonnementen aan. In tegenstelling tot Packard Bell koppelt Compaq de actie niet aan de aankoop van een computer. Compaq wil de drempel tot Internet drastisch verlagen, wat moet resulteren in een groei van de pc-markt. ( zie p. 34)

ù Belgacom dreigt het tarief voor een uur Internet na zessen ’s avonds op te trekken van 35 naar 45 frank.

ù Onder meer om kinderhandel en ontvoeringen door ouders beter te kunnen voorkomen, stelt minister van Binnenlandse Zaken Louis Michel (PRL) het paspoort voor kinderen vanaf 1 september verplicht.

Zaterdag 28 augustus.

In de Antwerpse discotheek Zillion houdt de ReDaTtAcK HaCkErS FoUnDaTiOn onder zeer matige belangstelling haar eerste bijeenkomst. Computerkraker Frans De Vaere bevestigt dat hij zal blijven waarschuwen voor de gevaren van Internet.

ù Op het WK atletiek in Sevilla behaalt de Belg Mohammed Mourhit brons op de 5000 meter.

Zondag 29 augustus.

Bij een Marokkaans gezin in Boom wordt een molotov-cocktail naar binnen gegooid. Niemand raakt gewond, maar het huis brandt bijna volledig af. Wellicht gaat het om een racistische aanslag.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content