MAANDAG 11 DECEMBER :

Spanje. Een aanslag op een busje van de marine kost in Madrid het leven aan zes mensen. Het gaat wellicht om een aanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Wit-Rusland. Na vier verkiezingsronden, over een periode van zes maanden tijd, is er opnieuw een parlement. President Aleksandr Loekasjenko belemmerde zoveel mogelijk de kiesgang om zijn macht verder uit te breiden.

Oostenrijk. In het postkantoor van Graz ontploft een briefbom, twee andere worden onschadelijk gemaakt. De geadresseerde is de direktie van een multikulturele school. Vermoedelijk zit extreem-rechts achter de aanslag.

Canada. Het Lagerhuis keurt een motie goed die de Franstalige provincie Quebec kenmerkt “als een zich onderscheidende gemeenschap in Canada” en geeft de provincies een vetorecht op grondwetsherzieningen. De separatisten noemen de motie “een dode mus” en stemmen tegen.

DINSDAG 12 DECEMBER :

VS. Ol’Blue Eyes of Frank Sinatra viert zijn tachtigste verjaardag.

Algerije. Bij de explosie van een autobom in een voorstad van de hoofdstad Algiers komen zeker vijftien mensen om. De overheid verdenkt de Gewapende Islamitische Groep (Gia).

WOENSDAG 13 DECEMBER :

Ruanda. De 38 gewraakte niet-goevernementele organizaties moeten het land verlaten en hun uitrusting achterlaten.

Gaza. De Palestijnse Autoriteit laat Hamas-leider Sayyed Abu Musameh vrij. Zijn gevangenschap was een hinderpaal voor een akkoord met Hamas. De fundamentalisten zijn bereid deel te nemen aan de verkiezingen en zullen Israël niet langer aanvallen. Musameh zat vast wegens opruiing tegen PLO-leider Yasser Arafat.

Italië. Alle 45 inzittenden van een Roemeens toestel komen om bij een crash op de luchthaven van Verona.

Vaticaanstad. Tijdens een kerkdienst kapittelt een student paus Joannes Paulus II over zijn ontmoeting met de kristen-demokratische ex-premier Giullio Andreotti. Die wordt beschuldigd van banden met de mafia.

DONDERDAG 14 DECEMBER :

Groot-Brittannië. In Brixton, een Londense voorstad, breken rellen uit na de dood van een jonge zwarte arrestant. In 1981 en 1985 was het verarmde stadsdeel het toneel van zware rassenrellen.

Spanje. De Spaanse schrijver Camilo Jose Cela krijgt de Cervantesprijs, de hoogste literaire onderscheiding in het Spaanse taalgebied. Cela, in 1989 Nobelprijswinnaar literatuur, werd sinds de instelling van de prijs in 1976 nog nooit bekroond.

VRIJDAG 15 DECEMBER :

Turkije. In antwoord op het bestand dat de Koerdische arbeiderspartij een dag eerder afkondigt, roept binnenlandminister Teoman Unusan PKK-leider Abdullah Ocalan op zich over te geven.

Luxemburg. De ambtenarenvakbond legt het werk neer uit protest tegen de mogelijke gelijkschakeling van de pensioenen met die uit de privé-sektor. De staking wordt maar gedeeltelijk opgevolgd.

Tsjetsjenië. Het persbureau Interfax meldt de verovering door Tsjetsjeense rebellen van de stad Oeros-Martan. Het offensief valt samen met de eerste dag van de verkiezingen voor een nieuw Russisch parlement en nieuwe Tsjetsjeense leiders. De stembussen zijn vroeger open dan in Rusland, om moeilijkheden te voorkomen. De Tsjetsjenen negeren massaal de verkiezingen.

Burundi. Het Rode Kruis trekt zijn medewerkers terug omdat hun veiligheid niet langer is gewaarborgd. Volgens Artsen zonder Grenzen worden iedere maand minstens honderd mensen vermoord door het leger en Hutu- en Tutsibendes. Het land balanceert op de rand van een burgeroorlog.

ZONDAG 17 DECEMBER :

VS. Nadat het kongres weigert de voorlopige kredieten te verlengen, kunnen de openbare diensten opnieuw hun ambtenaren niet meer betalen.

The voice wordt 80.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content