Maandag 23 augustus.

Zwitserland. Het hoofd van de Zwitserse militaire inlichtingendienst wordt geschorst nadat er een miljoenenfraude aan het licht is gekomen en een geheime wapenopslagplaats is ontdekt.

Vredesakkoord. Palestijnse en Israëlische onderhandelaars bereiken een akkoord over een vrije doorgang tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Dinsdag 24 augustus.

Aboriginals. De Australische premier John Howard betuigt zijn spijt over de slechte behandeling van de aboriginals, de inheemse bevolking van het land. Het woord “verontschuldigingen” krijgt de premier niet over de lippen.

Aanvaring. Een Noors cruiseschip met 2400 passagiers aan boord botst in het Kanaal op een containerschip. Vier passagiers raken lichtgewond.

Woensdag 25 augustus.

Turkije. De Koerdische afscheidingsbeweging PKK begint met de terugtrekking van haar troepen uit Turkije. De organisatie geeft daarmee gehoor aan een oproep van haar gearresteerde leider, Abdullah Ocalan.

Verenigde Naties. Richard Holbrooke, de voormalige Amerikaanse gezant voor ex-Joegoslavië, legt de eed af als ambassadeur bij de Verenigde Naties. De post was meer dan een jaar vacant.

Gekkekoeienvlees. Europese journalisten krijgen in Brussel een lunch van Brits rundvlees voorgeschoteld. Het is het eerste rundvlees dat Groot-Brittannië uitvoert sinds de EU drie weken geleden het exportverbod ophief dat bij het uitbreken van de gekkekoeiencrisis was ingesteld.

Donderdag 26 augustus.

Kinderen. De VN-Veiligheidsraad keurt een resolutie goed die kinderen moet beschermen in oorlogssituaties. De tekst verbiedt onder meer het inzetten van kinderen als soldaten in conflictgebieden. Volgens de Verenigde Naties vechten op dit moment 300.000 kinderen als soldaat mee in een oorlog.

Vrijdag 27 augustus.

Kirgizië. Kirgizië vraagt Rusland en andere buurlanden om militaire hulp, nadat moslimrebellen in de grensstreek met Tadzjikistan verschillende dorpen hebben veroverd. De rebellen houden een tiental mensen gegijzeld, onder wie een groep Japanse geologen.

Amnestie. Het Turkse parlement heeft besloten amnestie te verlenen aan 26.000 gevangenen, om de druk op de overvolle gevangenissen te verlichten. Koerdische, linkse en moslimactivisten blijven in de cel.

Dagvaarding. Het Joegoslavische ministerie van Justitie dagvaardt een groot aantal westerse leiders op beschuldiging van oorlogsmisdaden, begaan tijdens de NAVO-bombardementen. Bill Clinton, Jacques Chirac, Tony Blair, Gerhard Schröder en Javier Solana bevinden zich onder de beklaagden.

Zaterdag 28 augustus.

Tsjechië. De Tsjechische president Vaclav Havel dreigt met opstappen als het parlement een grondwetswijziging doorvoert die de presidentiële macht beperkt.

Botsing. In Macedonië komen in een frontale botsing met een Noors KFOR-voertuig een Macedonische minister en zijn vrouw en dochter om het leven. Het KFOR-voertuig reed op de verkeerde weghelft.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content