Maandag 6 september.

Egypte. President Hosni Mobarak raakt licht gewond aan zijn arm bij een aanslag. Het is al zeker de derde aanslag die de Egyptische president overleeft.

Dagestan. Bij Russische bombardementen op Tsjetsjeense dorpen aan de grens met Dagestan komen minstens 43 mensen om. Ondertussen vormen moslimrebellen een nieuw front in het noordoosten van Dagestan.

Kosovo. Russische KFOR-soldaten schieten drie Serviërs dood, nadat die vijf ongewapende Albanezen hadden aangevallen. ( zie ook p. 144)

Dinsdag 7 september.

Turkije. Het Turkse gerecht pakt de malafide aannemer Veli Göçer op. Bij de aardbeving in Turkije stortten honderden van zijn flats als kaartenhuisjes in elkaar.

Baskenland. De Spaanse regering beslist 105 gedetineerde ETA-leden in gevangenissen dichter bij huis onder te brengen. Ze gaat daarmee in op een aloude eis van de Baskische afscheidingsbeweging.

Nicaragua. Het noordoosten van Nicaragua, dat vorig jaar nog te lijden had van de orkaan Mitch, rekent af met een rattenplaag. De knaagdieren hebben al 95 procent van de voedselvoorraden opgegeten.

Woensdag 8 september.

Mexico. President Ernesto Zedillo belooft de vredesbesprekingen met de zapatistische rebellen in de zuidelijke deelstaat Chiapas te hervatten en de schendingen van de mensenrechten te onderzoeken.

Haïti. De kiesraad kondigt aan dat de langverwachte verkiezingen op 19 december zullen plaatsvinden. Haïti heeft sinds juni 1997 geen functionerende regering meer.

Donderdag 9 september.

Palestijnen. Israël laat tweehonderd Palestijnse gevangenen vrij en draagt de controle over zeven procent van de Westelijke Jordaanoever over aan de Palestijnse Autoriteit.

Niger. Amnesty International veroordeelt in een rapport “de cultuur van straffeloosheid” in het Afrikaanse land. De mensenrechtenorganisatie hekelt de nieuwe Nigeraanse grondwet, die amnestie verleent aan de auteurs van de staatsgrepen van 1996 en 1999.

Frankrijk. Generaal De Gaulle krijgt toch een standbeeld in Parijs. Zijn familie heeft haar verzet ertegen opgegeven. Het wordt een bronzen beeld van zes meter hoog en het komt op de Champs-Elysées.

Verenigde Staten. Oud-senator en voormalig basketbalspeler bij de New York Knicks Bill Bradley stelt zijn kandidatuur voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. Hij is voorlopig de enige uitdager van huidig vice-president Al Gore.

Vrijdag 10 september.

Rusland. Oud-generaal Aleksandr Lebed stelt zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. “De Gaulle heeft uitstekend bewezen dat een generaal de staat kan leiden”, aldus Lebed.

Afghanistan. Afghanistan produceert dit jaar drie keer zoveel opium als alle andere landen in de wereld bij elkaar. Dat melden de Verenigde Naties.

Kasjmir. Bij een nieuwe golf van geweld in Kasjmir komen achttien mensen om het leven.

Zaterdag 11 september.

Oeganda. In het noordwesten van het land komen vierhonderd mensen om bij stammentwisten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content