– Atletiek. Het wereldrekord van hinkstapspringer Jonathan Edwards en de drie wereldtitels van Michael Johnson vormen de hoogtepunten van het WK in Göteborg. Haile Gebreselassie en Moses Kiptanui vestigen spectaculaire wereldrekords op de 10.000 meter, de 5.000 meter en de steeple. Nourredine Morcelli stelt de wereldrekords op de 1.500 en de 2.000 meter scherper.

– Autosport. In de formule 1 wint Michael Schumacher negen Grote Prijzen (een evenaring van het rekord van Nigel Mansell), verlengt zijn wereldtitel en kondigt aan dat hij volgend seizoen voor Ferrari uitkomt.

– Basket. Sunair Oostende volgt als landskampioen Racing Mechelen op, dat zelf overgaat in Racing Antwerpen.

– Boksen. Mike Tyson verlaat de gevangenis en legt in zijn eerste gevecht Peter McNeely plat. De veteranen George Foreman, Larry Holmes en Evander Hollyfield inkasseren nederlagen.

– Judo. Ulla Werbrouck behaalt een Europese titel en een zilveren medaille op het WK.

– Motorcross. Joël Smets (500 cc) en Stefan Everts (250 cc) worden wereldkampioen.

– Skiën. Alberto Tomba en de afscheidnemende Vreni Schneider winnen elk drie wereldbekers : slalom, reuzenslalom en algemeen klassement. Op het wereldkampioenschap Noordse ski verovert Vladimir Smirnov vier gouden medailles.

– Tennis. Met overwinningen in Roland Garros, Wimbledon en de US Open domineert Steffi Graf het seizoen, terwijl haar vader wordt aangehouden voor belastingfraude en Monica Seles een come-back maakt. Bij de mannen herovert Pete Sampras (zegevierend in Wimbledon en de US Open) de eerste plaats op de wereldranglijst, waarvan Andre Agassi (aan de winst in de Australian Open) hem had verdrongen. Onder impuls van Sampras winnen de VS de Davisbeker.

– Voetbal. Anderlecht volgt zichzelf op als landskampioen. De Rode Duivels kunnen zich niet kwalificeren voor het EK’96. Ajax Amsterdam verovert de Europabeker voor Landskampioenen.

– Wielrennen. Miguel Indurain zegeviert in de Ronde van Frankrijk, waarin Fabio Casartelli verongelukt. Tony Rominger wint de Ronde van Italië, Laurent Jalabert de Ronde van Spanje, Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl, Johan Museeuw de Ronde van Vlaanderen, het Kampioenschap van Zürich en de wereldbeker, Franco Ballerini Parijs-Roubaix, Maurio Gianetti de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, Frank Vandenbroucke Parijs-Brussel, Abraham Olano het WK. Patrick Sercu neemt ontslag als bondscoach voor de baan.

– Zwemmen. Frederic Deburghgraeve en Brigitte Becue behalen de Europese titel, allebei op de 200 meter schoolslag.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content