– Kunst. Parijs is het centrum van de kunst met de tentoonstellingen Paul Cézanne en Fémininmasculin. “La Beauté Insensée” in Charleroi met werk van psychiatrisch geïnterneerden uit Heidelberg is uitgesproken mooi en verrassend. Roy Lichtenstein krijgt een retrospektieve in het PSK. Europalia schort de editie ’96 Turkije op omdat de kulturele minderheden onvoldoende aan bod zouden komen. De Biënnale van Venetië viert haar eeuwfeest. De Hermitage in Sint-Petersburg toont 74 meesterwerken die de Russen als buit meenamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

– Muziek. The Rolling Stones geven op hun wereldtoernee een dubbelkoncert voor 140.000 fans in Werchter. The Beatles zijn terug met archiefmateriaal, een tv-serie en John Lennon postuum op cassette. De Belgische rock bloeit en krijgt internationale belangstelling. De 26-jarige pianist Markus Groh wint de Koningin Elisabethwedstrijd. Pierre Boulez viert zijn 60ste verjaardag, gaat op wereldtoernee en brengt een indrukwekkende reeks cd’s uit met twintigste-eeuwse muziek. “Moses und Aron” met Boulez en Peter Stein is uitmuntend.

– Film. Frank Van Passels “Manneke Pis” behaalt vier Joseph Plateau-prijzen op het Filmfestival Gent en krijgt in Cannes de “Internationale Prijs van de kritiek” en de “Prix de la Jeunesse”. De Gouden Palm gaat naar Emir Kusturica voor zijn epos “Underground”. “Farinelli” van Gérard Corbiau krijgt twee Césars voor decor en geluid. Hij krijgt een Oscar-nominatie en in Los Angeles mag hij de Gouden Globe voor de beste buitenlandse film in ontvangst nemen. “Forrest Gump” van Robert Zmeckis gaat met zes Oscars lopen, hoofdrolspeler Tom Hanks is de beste akteur.

– Teater. Grote namen ontgoochelen. Jonge Jannen beloven veel maar geven weinig. De subsidie-koek blijft onevenredig verdeeld, terwijl de invoering van de CAO grote onrust veroorzaakt. Ilse Uitterlinden, Warre Borgmans en Ivo Van Hove winnen belangrijke prijzen.

– Boeken. Stefaan Hertmans ontvangt de driejaarlijke prijs voor poëzie van de Vlaamse gemeenschap voor “Muziek voor de overtocht”. De Nederlandse Taalunie legt de nieuwe spelling vast. Anne Provoost wordt meermaals bekroond voor haar kinderboek “Vallen”. Adriaan van Dis ontvangt de Gouden Uil voor “Indische Duinen” en Jeroen Brouwers krijgt hem bij de non-fiktie voor “Vlaamse Leeuwen”. Harry Mulisch ontvangt de Prijs der Nederlandse Letteren. De Nobelprijs voor Literatuur gaat naar de Ierse dichter Seamus Heaney. “Gewassen vlees” van Thomas Rosenboom wordt bekroond met de Libris Literatuur Prijs 1995. Het Nederlandse taalgebied verliest één van zijn grootste romanciers en polemist, Willem Frederik Hermans.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content