Maandag 16 augustus.

Brazilië. Voor een Braziliaanse rechtbank begint het proces tegen 153 politieagenten die worden beschuldigd van de moord op negentien landloze boeren tijdens een protestactie van de Beweging voor Landlozen in 1996.

Frankrijk. De paparazzi die betrokken zouden zijn geweest bij het dodelijk ongeluk van prinses Diana en haar vriend Dodi Al Fayed, worden wellicht niet vervolgd. De Franse procureur-generaal beveelt aan om de aanklachten te laten vallen. De schuld van het ongeluk zou bij de dronken chauffeur liggen.

Dinsdag 17 augustus.

China. In Chongqing worden 61 moordenaars, verkrachters en rovers geëxecuteerd. De massale terechtstelling past in een antimisdaadcampagne. Eind juni executeerde China al 71 mensen, naar aanleiding van de internationale dag tegen drugs.

Auto. De Duits-Amerikaanse autoproducent Daimler-Chrysler roept ruim twee miljoen monovolumewagens terug omdat er problemen zijn met ruitenwissers en lekkende benzinepompen.

Groot-Brittannië. De Schotse bisschop Richard Holloway spreekt zich uit voor de legalisering van softdrugs. Ook de nieuwe leider van de Liberal Democrats, de derde politieke partij van het land, wil een volwassen debat over drugs. Hun uitspraken stuiten op zware kritiek.

Woensdag 18 augustus.

Colombia. In het noorden van Colombia vermoorden rechtse doodseskaders 24 boeren, die volgens de paramilitairen sympathiseerden met het linkse verzet in het land.

Donderdag 19 augustus.

Singapore. De 75-jarige S.R. Nathan wordt verkozen tot president van Singapore. Hij wordt beschouwd als een beschermeling van voormalig premier Lee Kuan Yew.

Rusland. De voorbije tien jaar zouden Russische maffialeiders tientallen miljoenen dollars in de VS hebben witgewassen via de Bank of New York. Dat meldt The New York Times.

Vrijdag 20 augustus.

Midden-Amerika. Aan de grens tussen Nicaragua en Honduras wordt een aardschok van 7,2 op de schaal van Richter genoteerd.

Soedan. Het oosten van het Afrikaanse land Soedan wordt geteisterd door een hittegolf, met temperaturen van 45 graden in de schaduw. Minstens 25 mensen verloren het leven als gevolg van de warmte.

Kernwapens. De onderhandelingen over de verdere beperking van het aantal kernwapens van Rusland en de Verenigde Staten leveren geen enkel resultaat op.

Japan. Drie grote Japanse banken gaan samensmelten tot de grootste bank ter wereld. Samen stellen ze 34.000 mensen tewerk en hebben ze een balanstotaal van 50.000 miljard frank.

Filipijnen. Meer dan 100.000 Filipijnen betogen in verschillende steden tegen de hervormingsplannen van president Joseph Estrada. Die wil de economie openstellen voor buitenlandse investeerders, maar zou ook de persvrijheid beknotten. Een steunactie voor Estrada lokt meer dan een miljoen mensen.

Zondag 22 augustus.

Congo.Likulia Bolongo, de laatste premier van het vroegere Mobutu-regime, wordt opgepakt op beschuldiging van samenzwering met de rebellen die het oosten en noorden van Congo controleren. Enkele uren later komt hij weer vrij.

Hongkong. Op de luchthaven van Hongkong maakt een passagiersvliegtuig een noodlanding. Als bij wonder komen slechts twee van de meer dan driehonderd inzittenden om het leven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content