MAANDAG 11 DECEMBER :

De Duitse groep Mercedes-Benz sluit het verdeelcentrum in Zaventem. De werknemers bezetten het bedrijf. Op vrijdag bereiken vakbonden en direktie een akkoord over de ontslagregeling.

DINSDAG 12 DECEMBER :

De Bel-20, de index van de belangrijkste 20 Belgische aandelen op de beurs van Brussel, bereikt het rekord van 1.553,80 punten. Dat komt onder meer omdat de banken de rente op de kasbons van één jaar verlagen tot 3,60 procent, het laagste tarief in meer dan dertig jaar. Later in de week overschrijdt de Bel-20 de 1.560 punten.

Bij Volkswagen in Vorst breekt onder leden van de socialistische vakbond een spontane staking uit omdat de direktie slechts een beperkte delegatie toelating geeft om woensdag mee op te stappen in de ambtenarenbetoging. Het ACV zet zich af tegen de aktie van de socialistische kollega’s.

Minister van Defensie Jean-Pol Poncelet (PSC) benoemt luitenant-generaal Roger Maes tot stafchef van de landmacht. Daarmee worden drie van de vier topfunkties in het leger door Vlamingen uitgeoefend. De chef van de generale staf is Willy Herteleer en de stafchef van de luchtmacht is Guido Van Hecke. De stafchef van de marine is de Franstalige Michel Verhulst.

WOENSDAG 13 DECEMBER :

De belangrijkste twee Vlaamse natuurverenigingen VZW Natuurreservaten en Wielewaal verzetten zich tegen de plannen van Vlaams minister van Leefmilieu Theo Kelchtermans (CVP) om jaarlijks nog vier ruilverkavelingen toe te staan.

Speelgoedfabrikant Lego verhuist zijn vestiging in Zaventem, waar 47 mensen werken, naar Breda.

DONDERDAG 14 DECEMBER :

De Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN) stuurt de overheid een rekening van 650 miljoen frank. De overheid stelde zich voor 950 miljoen borg voor een scheepskrediet van 3,7 miljard van de NMKN aan de Boelwerf in Temse, voor de bouw van het boorplatform Yatzy. Aangezien dat platform door het faillissement van Boel niet is afgewerkt en werd verkocht voor 1,56 miljard, moet de overheid haar borgsom betalen. Begin dit jaar werd al 300 miljoen terugbetaald.

Vlaams minister van Financiën Wivina Demeester (CVP) wil dat een deel van de loonsverhoging die Vlaamse ambtenaren in de toekomst zullen krijgen in een Vlaams pensioenfonds wordt gestort.

De Vlaamse regering ondertekent met de sociale partners een nieuw banenplan. Ze zal daartoe de komende twee jaar telkens drie miljard frank investeren. De helft voor het verstevigen van de ekonomie, de helft voor bepaalde werkgelegenheidsprogramma’s.

De Nationale Bank verlaagt de disconto-voet van 3,5 naar 3 procent, en het centraal tarief van 3,95 naar 3,75 procent. De Nationale Bank volgt daarmee de Duitse Bundesbank omdat de Belgische frank gekoppeld is aan de Duitse mark. Ook de Nederlandse, Deense, Zwitserse en Oostenrijkse nationale banken volgen de Duitse maatregel.

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) verwijt het gerecht dat het niet streng genoeg optreedt tegen de klandestiene werknemers.

De gemeente Kruibeke wil een privé-bewakingsfirma inzetten om te patrouilleren in de woon- en industriezones. Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte (SP) weigert de vereiste toestemming voor dit initiatief.

VRIJDAG 15 DECEMBER :

Het Vlaams parlement keurt meerderheid tegen oppositie het mestaktieplan goed dat door minister van Milieu Theo Kelchtermans (CVP) de voorbije maanden is uitgewerkt.

Het stadspersoneel van Oostende gaat in staking omdat het stadsbestuur de kollektieve arbeidsovereenkomsten niet toepast.

Bij het Brugse gistbedrijf Genencor verdwijnen 163 banen.

ZATERDAG 16 DECEMBER :

Op de viering van vijftig jaar PSC kondigt Gérard Deprez aan dat hij volgend jaar opstapt als voorzitter. Hij hoopt dat de PSC na hem geleid wordt door Joëlle Milquet.

Het konflikt bij Mercedes-Zaventem wordt bijgelegd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content