Maandag 30 augustus.

Vlaams minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen (VLD) zal 700 dossiers over bouwovertredingen herbekijken. Zolang start geen enkele afbraak. Dat beloofde kabinetschef De Coster aan het Actiecomité tegen de Afbraak van Woningen.

Dinsdag 31 augustus.

Mia De Vits, secretaris-generaal van het ABVV, raamt het tekort in de ziekteverzekering op 15 miljard frank. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP) wuift die kritiek weg en houdt het bij 4,6 miljard.

ù Minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) kondigt aan dat scholen die weigeren migranten in te schrijven, geen subsidies meer zullen ontvangen.

Woensdag 1 september.

De twee rijkswachters die Marc Dutroux lieten ontsnappen uit het gerechtsgebouw te Neufchâteau, krijgen geen straf. Dat besliste de onderzoekscommissie van de rijkswacht. Er zullen geen sancties volgen als onderzoeksrechter Langlois hen niet in staat van beschuldiging stelt.

ù Minister van Werkgelegenheid Laurette Onkelinx (PS) laat weten dat de kritiek van de Leuvense professor Roger Blanpain terecht is. Die had gewezen op massale schendingen van het verbod op leeftijdsgrenzen bij indienstnemingen. Onkelinkx heeft hierover nu een verslag besteld bij de Inspectie Sociale Wetgeving.

ù Vlaams minister van Openbare werken Steve Stevaert (SP) vindt de voltooiing van de Antwerpse ring een absolute prioriteit. Dat moet de Kennedytunnel en het zuidelijke deel van de Ring ontlasten.

Donderdag 2 september.

Mobistar maakt bekend dat het stopt als co-sponsor van de Lotto-wielerploeg, het enige Belgische team van internationaal niveau. Sportdirecteur Jean-Luc Vandenbroucke zoekt nu een opvolger die dertig miljoen veil heeft. Voor de Lotto-directie staat of valt de toekomst van de wielerploeg immers met een solide co-sponsor.

ù De Dienst Vreemdelingenzaken deelt mee dat het aantal asielaanvragen in België de voorbije maanden sterk steeg. Waren er tussen januari en mei maandelijks 1700 tot 2000 aanvragen, dan steeg dat in juni naar 2946 en in augustus zelfs tot 4342. In die maand werden er niet minder dan 1420 Kosovaren her en der als illegale vreemdeling ingerekend.

Vrijdag 3 september.

Vlaams minister van Energie Steve Stevaert (SP) wil alle Belgische gezinnen de eerste honderd kilowatt-uur gratis verstrekken. Elektriciteitsproducent Electrabel stemde daarom in met een tariefvermindering van 2,4 miljard frank aan de intercommunales.

Zaterdag 4 september.

Op verzoek van de regering-Verhofstadt zal oud-premier Wilfried Martens (CVP) bemiddelen bij de Spaanse premier Aznar om de Spaanse houding in de dioxinecrisis te versoepelen.

ù In de Rotterdamse Kuip spelen de Rode Duivels 5-5 gelijk tegen Oranje. De vooroorlogse score is meteen een succes(je) voor bondscoach Robert Waseige, die aan zijn eerste interland toe was.

Zondag 5 september.

Aan de negentiende editie van de Gordel nemen 83.172 mensen deel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content