Maandag 9 augustus.

Hongkong. De Chinese overheid verbiedt paus Joannes Paulus II om tijdens zijn komende rondreis door Azië Hongkong te bezoeken. China is gekant tegen de diplomatieke banden tussen het Vaticaan en aartsrivaal Taiwan.

Dinsdag 10 augustus.

Sierra Leone. De rebellen van het Verenigd Revolutionair Front laten hun laatste buitenlandse gijzelaars – een veertigtal VN-waarnemers, journalisten, hulpverleners en militairen – vrij.

Japan. In Yokosuka, vlakbij Tokio, wordt de laatste hand gelegd aan een drijvend vliegveld. De structuur van een kilometer lang en zestig meter breed, dient als model voor toekomstige luchthavens in zee.

Woensdag 11 augustus.

Eclips. In Frankrijk wordt de zonsverduistering door miljoenen kijklustigen gevolgd. In het centrum van de Zuidwest-Duitse stad Stuttgart verzamelen zo’n 200.000 mensen voor de eclips.

Angola. Honderdduizenden inwoners van Angola worden bedreigd met de hongerdood. Dat is het gevolg van de gevechten tussen Unita-rebellen en het regeringsleger. Beide kampen stoppen al hun geld in de aankoop van wapens.

Donderdag 12 augustus.

Turkije. Het Turks parlement keurt een wet goed waardoor de islamitische ex-premier Ecmettin Erbakan zich opnieuw kandidaat kan stellen bij de verkiezingen. Erbakan werd vorig jaar voor vijf jaar uit het politieke leven verbannen.

Verenigde Staten. In Salt Lake City richt een tornado grote schade aan in het stadscentrum. Er valt één dode en zowat honderd mensen raken gewond.

Boeroendi. De inwoners van Busora, vlakbij de hoofdstad Bujumbura, beschuldigen het leger van de moord op 147 burgers, in hoofdzaak Hutu’s. Het leger, dat gedomineerd wordt door Tutsi’s, ontkent.

Vrijdag 13 augustus.

Liberia. De zes westerse ontwikkelingswerkers die twee dagen eerder in het Afrikaanse Liberia waren gegijzeld, komen vrij. De gijzelnemers, die behoren tot de rebellengroep Joint Forces for Liberation of Liberia, eisen brandstof in ruil voor hun vrijlating.

Frankrijk. De Franse regering geeft toe dat vier veevoederbedrijven rioolslib hebben gebruikt bij de aanmaak van hun voeders.

Afghanistan. Zo’n 20.000 vrouwen en kinderen worden bedreigd door hongersnood. Ze zijn op de vlucht voor de oplaaiende gevechten tussen de fundamentalistische Taliban en de oppositietroepen van Ahmed Shah Massoed.

Zaterdag 14 augustus.

Scandinavië. Een immense brug, die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt, is klaar. Pas in juli 2000 wordt de brug officieel in gebruik genomen.

Verenigde Staten. George Bush junior, de zoon van de voormalige Amerikaanse president, komt bij een informele populariteitsproef onder Republikeinse presidentskandidaten als grote winnaar uit de bus.

Zondag 15 augustus.

Iran. Vier westerse toeristen en hun gids worden ontvoerd in het zuidoosten van Iran. Twee maanden geleden werden op dezelfde plek al eens drie Italianen gegijzeld.

Congo. Rwandese en Oegandese troepen bestrijden elkaar om de controle van de luchthaven van Kisangani in Congo. Ze stonden daar eerst samen voor in.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content