Maandag 12 juli.

Somalië. Een half miljoen Somaliërs wordt met de hongersdood bedreigd, als gevolg van het mislukken van de oogst en het opflakkeren van de burgeroorlog.

Woensdag 14 juli.

China. Peking wil zich gewapenderhand verzetten tegen onafhankelijkheidspogingen van Taiwan. Daarmee reageert China op de uitspraak van de Taiwanese president dat de Chinees-Taiwanese betrekkingen “van staat tot staat” moeten verlopen.

Donderdag 15 juli.

Spanje. Honderden inwoners van de Catalaanse stad Tarrassa vernielen winkels en huizen van Noord-Afrikaanse immigranten.

China. Peking geeft toe dat het over de technologie beschikt om een neutronenbom te maken, die alle leven doodt maar geen schade berokkent aan de infrastructuur.

Jamaica. In de Jamaicaanse hoofdstad Kingston worden legerpatrouilles ingezet om het toenemende geweld in te dijken. Bij acties van moordende drugsbendes kwamen de voorbije weken 34 mensen om het leven.

Vrijdag 16 juli.

Suriname. In Nederland wordt de voormalige Surinaamse dictator Desi Bouterse veroordeeld tot zestien jaar celstraf wegens grootschalige cocaïnehandel.

Zaterdag 17 juli.

Colombia. De vredesgesprekken tussen de regering en de linkse rebellen in Colombia worden opgeschort. De burgeroorlog in het land heeft de voorbije tien jaar 30.000 mensenlevens geëist.

Dinsdag 20 juli.

Verenigde Staten. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans bereikt een recordhoogte van 820 miljard frank. Daardoor zal de groei van de economie lager uitvallen dan verwacht.

Woensdag 21 juli.

Auto. De Amerikaanse autoproducent General Motors roept 3,5 miljoen wagens van verschillende modellen terug. Problemen met het antiblokkeringssysteem zouden veel ongevallen hebben veroorzaakt.

Donderdag 22 juli.

Groot-Brittannië. Een 28-jarige Brit wordt veroordeeld tot een jaar celstraf omdat hij weigerde zijn gsm uit te zetten aan boord van een vliegtuig. Mobiele telefoons kunnen het navigatiesysteem van het vliegtuig verstoren.

China. Duizenden aanhangers van de populaire Chinese Falun Gong-sekte betogen tegen de arrestatie van zeventig vooraanstaande leden. De Chinese overheid heeft de sekte verboden.

Vrijdag 23 juli.

Frankrijk. Bij bosbranden in Zuid-Frankrijk wordt 2000 hectare bos verwoest, 1300 brandweerlui proberen de vuurhaard te bedwingen. Ook in Italië breken bosbranden uit.

Zondag 25 juli.

Woodstock. Het legendarische Woodstock-muziekfestival wordt dertig jaar na datum nog eens overgedaan, voor ongeveer 200.000 bezoekers. Topacts zijn Metallica en Red Hot Chili Peppers.

Vietnam. De Verenigde Staten en Vietnam gaan een handelsakkoord sluiten dat normale economische relaties mogelijk maakt. Na de oorlog tussen de twee landen werden alle relaties verbroken.

Wielrennen. De Amerikaan Lance Armstrong wint de Ronde van Frankrijk, voor de Zwitser Alex Zülle en de Spanjaard Fernando Escartin.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content