MAANDAG 23 SEPTEMBER :

De principe-overeenkomst over de overname van het BRTN-orkest door kamerorkest I Fiamminghi wordt beëindigd. De operatie past niet in de plannen van cultuurminister Luc Martens (CVP).

DINSDAG 24 SEPTEMBER :

België en Spanje sluiten een samenwerkingsakkoord over terrorismebestrijding. Daarmee komt een einde aan hun geschil over de Belgische weigering, in februari, tot uitlevering van twee vermeende ETA-leden Louis Moreno en Raquel Garcia.

Het fotochemiebedrijf Agfa-Gevaert zal in de toekomst zijn assortiment producten verkleinen en het aantal personeelsleden verder beperken. Gevaert overweegt om het statuut van bedrijf in herstructurering aan te vragen.

Luitenant-generaalFrancis Briquemont (61) gaat met pensioen. Hij werd vooral bekend als hoofd van de VN-vredesmacht in Bosnië in 1993. Uit onvrede met het VN-beleid keerde hij vroegtijdig terug van die missie.

Het aandeelhouderschap bij VTM wordt herschikt. Bank Degroof, Ackermans & Van Haaren en Theo Maes van de Belgian Media Holding (BMH) verkopen hun aandeel van 28,6 procent binnen de Vlaamse Media Holding (VMH) aan De Persgroep, Roularta en Concentra.

De aandeelhouders van Telenet Vlaanderen tekenen het aandeelhouderscontract. Telenet Vlaanderen wil alle Vlaamse kabeltelevisienetwerken omvormen tot een breedbandnetwerk waarop diverse multimediadiensten aangeboden kunnen worden.

De nationale vergadering van de middenstandsvereniging NCMV kiest Paul Plasschaert tot nieuwe voorzitter. Hij volgt in januari 1997 Petrus Thys op.

WOENSDAG 25 SEPTEMBER :

Na protest van de milieuorganisatie Greenpeace schorst minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte (SP) de plutoniumtransporten vanuit Duitsland naar Groot-Brittannië via België voor onbepaalde tijd op.

De voorbije twee jaar daalde het aantal nieuwe HIV-besmettingen in België tot 65 per maand. Op 30 juni werden in België 10.300 seropositieven geteld. Van hen kregen al 2.142 mensen aids.

Voor het Antwerpse Assisenhof begint het proces rond de ?augustusmoorden?. Vier jongelui staan terecht voor de moord, in augustus 1994, op Elizabeth Rodange, August Heykers en Arthur Smets.

DONDERDAG 26 SEPTEMBER :

Victor Hasson, ex-eigenaar van de chartermaatschappij EBA, richt een nieuwe vliegmaatschappij op, City Bird. De maatschappij zal vooral lange-afstandsvluchten verzorgen.

De Confederatie der Brouwerijen van België maakt bekend dat het bierverbruik in België in 1995 met bijna twee procent zakte. Ook de export ging lichtjes achteruit.

Het Antwerpse Hof van Beroep bevestigt de veroordeling van Jean-Pierre Van Rossem tot vijf jaar gevangenisstraf wegens oplichting, schriftvervalsing en bedrieglijke bankbreuk. Van Rossem stapt daarop naar het Hof van Cassatie.

VRIJDAG 27 SEPTEMBER :

Na Marc Van Peel (CVP) toont ook landbouwminister Karel Pinxten belangstelling voor het CVP-voorzitterschap. Van Peel neemt de functie waar sinds Johan Van Hecke om privé-redenen ontslag nam. (zie ook p. 20.)

Bij de BRTN wordt gestaakt : de vakbonden vinden dat de hervormingen ten koste van het personeel gaan. BRTN-topman Bert De Graeve wil met de bonden praten over de geplande herstructurering van de omroep.

ZONDAG 29 SEPTEMBER :

De Open-Bedrijvendag brengt meer dan 600.000 mensen op de been. 204 bedrijven openden hun deuren voor het publiek.

Een stakingsactie legt de BRTN 24 uur plat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content