MAANDAG 9 OKTOBER :

Zweden. De ontwikkelingsbiologen Christiane Nüsslein-Volhard, Edward Lewis en Eric Wieschaus ontvangen de Nobelprijs voor geneeskunde voor hun ontdekkingen op het gebied van de genetische kontrole van de vroege embryonale ontwikkeling.

Groot-Brittannië. Voormalig premier Alec Douglas-Home overlijdt op 92-jarige leeftijd. Hij was ook een tijd buitenlandminister en partijleider van de konservatieven.

China. De snelle en integrale publikatie van een toespraak van partijleider en president Jiang Zemin wijst op een groeiende consensus binnen de partijtop over de opvolging van Deng Xiaoping.

DINSDAG 10 OKTOBER :

Zweden. Robert Lucas, een ekonomist van de befaamde Chicago University, sleept de Nobelprijs voor ekonomie in de wacht voor zijn “teorie van de rationele verwachtingen”.

Nederland. In Den Haag begint de eerste zitting van het Joegoslavië-tribunaal met de getuigenis van Moslims die de kampen overleefden. De eerste beschuldigde is Dragan Nikolic, een Servische kampkommandant.

WOENSDAG 11 OKTOBER :

Zweden. De Amerikanen Martin L. Perl en Frederick Reines krijgen de Nobelprijs voor natuurkunde. Paul Crutzen, Mario Molina en F. Sherwood Rowland delen de Nobelprijs voor scheikunde omdat zij als eersten waarschuwden voor het ozongat, en het fundamenteel onderzoek daarover op gang trokken.

Frankrijk. De Duitse president Roman Herzog pleit in Straatsburg voor Europese integratie. Hij voorspelt de lidstaten een “terugval in de jaren dertig” als ze de Europese Ekonomische en Monetaire Unie (EMU) laten mislukken. (zie ook p. 144.)

Frankrijk. De socialistische partij kiest met een overweldigende meerderheid Lionel Jospin tot nieuwe voorzitter ter vervanging van Henri Emmanuelli.

Griekenland. Een groep dissidenten binnen de socialistische Pasok roept partijvoorzitter en premier Andreas Papandreou op om plaats te ruimen. De kritiek op Papandreou klonk nog nooit zo luid. Vooral zijn diktatoriaal bestuur en de politieke rol van zijn tweede echtgenote zijn velen een doorn in het oog.

Duitsland. Een parlementaire kommissie gaat onderzoeken of de deelstaatregering van Baden-Württemberg de belastingontduiking van tennisster Steffi Graf bewust toeliet. Hiermee krijgt de affaire een politiek karakter.

DONDERDAG 12 OKTOBER :

Oostenrijk. De VN-konferentie over het bannen van anti-persoonsmijnen is mislukt en opgeschort.

VRIJDAG 13 OKTOBER :

Duitsland. De vier verdachten van de racistische brandstichting in Solingen (1993), waarbij vijf Turkse vrouwen omkwamen, krijgen zware gevangenisstraffen van tien en vijftien jaar.

Portugal. De socialisten zitten na tien jaar opnieuw in de regering. Behalve de tien socialistische ministers maken ook acht onafhankelijken deel uit van het kabinet.

Libanon. Drie soldaten komen om en zes raken gewond bij een aanslag van Hezbollah-strijders op een Israëlische legerpatrouille in Zuid-Libanon.

ZATERDAG 14 OKTOBER :

Italië. De Milanese rechter gaat in op het verzoek van de onderzoeksrechter en stelt ex-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi in beschuldiging van korruptie. Berlusconi moet samen met zijn broer en een aantal medewerkers op 17 januari voor de rechter verschijnen. Dit betekent wellicht het einde van zijn politieke carrière.

ZONDAG 15 OKTOBER :

Irak. De Irakezen verkiezen met een overweldigende meerderheid president Saddam Hoessein voor een nieuwe termijn van zeven jaar. Saddam was de enige kandidaat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content