Maandag 5 juli.

Oost-Timor. De VN trekken zich terug uit Oost-Timor nadat pro-Indonesische militieleden voor de derde keer in vijf dagen een aanslag hebben gepleegd op VN-medewerkers. De VN houden toezicht op een referendum dat moet beslissen over mogelijke onafhankelijkheid van Oost-Timor.

Italië. Een hoge ambtenaar van de regionale regering van Sicilië, die betrokken was bij het onderzoek naar de maffia, wordt doodgeschoten.

Dinsdag 6 juli.

Groot-Brittannië. De Britse Centrale Bank verkoopt 25 ton goud uit haar voorraad. In totaal zal 415 ton goud worden verkocht, meer dan de helft van de Britse goudreserve.

Spanje. In Pamplona voeren Amerikaanse dierenrechtenactivisten actie tegen de plaatselijke stierenrennen. Het spektakel lokt jaarlijks duizenden toeristen.

Muziek. De Spaanse componist Joaquin Rodrigo overlijdt op 97-jarige leeftijd. Rodrigo werd wereldberoemd met zijn “Concierto de Aranjuez”.

Woensdag 7 juli.

Groot-Brittannië. De Britse politie arresteert 28 mensen op beschuldiging van bezit en verspreiding van kinderporno. Naast foto’s en tijdschriften worden 7500 videocassettes in beslag genomen.

Spanje. Voor de kust van de Canarische eilanden onderschept de Spaanse politie een olietanker met ruim tien ton cocaïne aan boord. Het gaat om een van de grootste drugsvangsten ooit.

Sierra Leone. Regering en rebellen in Sierra Leone bereiken een vredesakkoord, dat een einde moet maken aan de wrede burgeroorlog in het land. Het vredesplan bepaalt dat de strijdende partijen samen de macht uitoefenen.

Verenigde Staten. De hittegolf in verschillende Amerikaanse steden kost het leven aan zeker 44 mensen.

Zweden. Ruim 1300 mensen worden geëvacueerd van een brandende ferry. Eén vrouw overlijdt aan haar verwondingen.

Donderdag 8 juli.

Europa. De Duitse eurocommissaris Martin Bangemann moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn vroegtijdige overstap naar een Spaanse telecomgroep. Gevreesd wordt dat hij gevoelige informatie over concurrenten zou misbruiken in zijn nieuwe functie.

Vrijdag 9 juli.

Wielrennen. De Italiaan Mario Cipollini behaalt voor de vierde opeenvolgende dag de ritzege in de Ronde van Frankrijk. Dat is een na-oorlogs record.

Groot-Brittannië. De Europese Commissie stelt voor om het embargo op Brits rundvlees op te heffen. Het uitvoerverbod werd in ’96 ingesteld nadat bij Britse runderen de gekkekoeienziekte was vastgesteld.

Zaterdag 10 juli.

Ierland. In Dublin arresteert de politie een man die had gedreigd de Britse bevolking te vergiftigen. Hij eiste dat Groot-Brittannië zijn troepen uit Noord-Ierland zou terugtrekken.

Zondag 11 juli.

Colombia. In grote delen van Colombia wordt een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd. De overheid wil op die manier de bewegingsvrijheid van de rebellen beperken.

Oost-Europa. In Roemenië komen tien mensen om het leven bij zware overstromingen. Ook Servië, Hongarije en Tsjechië worden getroffen door noodweer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content