MAANDAG 25 SEPTEMBER :

Frankrijk. Uit het onderzoeksrapport van Bernard Challe, het hoofd van de centrale dienst ter bestrijding van korruptie, blijkt dat premier Alain Juppé kan worden aangeklaagd wegens machtsmisbruik. Als loco-burgemeester van Parijs zorgde Juppé voor een huurprijsverlaging voor zijn zoon.

Oostenrijk. In Wenen komen afgevaardigden van 49 landen samen voor een drie weken durende konferentie over konventionele bewapening. Die zal speciaal aandacht hebben voor het gebruik en de verspreiding van landmijnen.

DINSDAG 26 SEPTEMBER :

Irak. Volgens Dieter Hannusch van de FAO, de voedsel- en landbouworganizatie van de VN, dreigt voedseltekort onherstelbare schade toe te brengen aan de gezondheid van een hele generatie Iraakse kinderen. In totaal lopen meer dan vier miljoen Irakezen ernstige gezondheidsrisico’s.

Italië. Aan het eind van de eerste dag in het proces tegen ex-premier Giulio Andreotti in Palermo verdaagt de rechtbank de zaak tot 6 oktober. Dan zal ze zich over haar eigen bevoegdheid uitspreken. Andreotti wordt verdacht van mafia-aktiviteiten.

VS. Uit onvrede met de twee bestaande partijen, richt de Texaanse zakenman en voormalige presidentskandidaat Ross Perot een derde politieke partij op. Met zijn Independence Party wil hij deelnemen aan de presidents- en kongresverkiezingen in 1996.

WOENSDAG 27 SEPTEMBER :

Noorwegen. Een tiental Amerikaanse en Russische diplomaten en topspionnen komen in Oslo bijeen om gedurende drie dagen misverstanden uit te praten, die dateren van de Koude Oorlog.

VRIJDAG 29 SEPTEMBER :

Duitsland. Günter Verheugen treedt af als manager van de sociaal-demokratische partij (SPD). Zijn ontslag illustreert de krisis bij de SPD, waarin openlijk wordt gespekuleerd over de val van Rudolf Scharping, partijvoorzitter, kanselierskandidaat en oppositieleider in de bondsdag.

VS. De politie van Los Angeles bevindt zich in verhoogde staat van paraatheid in afwachting van de uitspraak van de jury in het proces tegen O.J. Simpson. Johnny Crochan, de leider van O.J. ’s advokatenteam, kleurde zijn afsluitend betoog biezonder racistisch.

Frankrijk. Bij een vuurgevecht in de buurt van Lyon schiet de politie Khaled Kelkal dood, de meest gezochte man van Frankrijk. De 24-jarige Fransman van Algerijnse afkomst gold als de hoofdverdachte van de bomaanslagen in Parijs en Lyon, waarbij zeven mensen om het leven kwamen, en van de mislukte bomaanslag op een hogesnelheidstrein tussen Lyon en Marseille.

ZATERDAG 30 SEPTEMBER :

VS. Na een proces van acht maanden bevindt een federale jury in New York de blinde Egyptische sjeik Omar Abdel-Rahman en negen volgelingen schuldig aan het organizeren van een komplot om het VN-hoofdkwartier op te blazen en de Egyptische president Hosni Mubarak te vermoorden.

ZONDAG 1 OKTOBER :

Groot-Brittannië. Op deze Metrication Day schakelt het land over van het Britse eenhedensysteem op het Europese metriek stelsel.

Nigeria. In een door radio en televisie uitgezonden toespraak ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van de onafhankelijkheid belooft generaal Sani Abacha dat hij op 1 oktober 1998 zal terugtreden voor een demokratisch verkozen president.

Georgië. De voormalige minister van Veiligheidszaken Igor Georgadze is formeel in staat van beschuldiging gesteld in verband met de mislukte aanslag op president Edvard Sjevardnadze van eind augustus. Georgadze is naar Moskou gevlucht.

Giulio Andreotti (onderaan rechts) staat terecht in Palermo.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content