MAANDAG 11 SEPTEMBER :

Griekenland. Minister van Handel Kostas Simitis treedt af na kritiek op zijn beleid door premier Andreas Papandreoe. Simitis, die als een mogelijke opvolger van Papandreoe werd beschouwd, treedt ook af als lid van het centraal komitee van de socialistische partij.

Groot-Brittannië. Iran verzekert de Europese Unie dat het niet langer de doodstraf van schrijver Salman Rushdie wil uitvoeren. Teheran weigert dit echter schriftelijk te bevestigen.

VS. De Dalai Lama, de Tibetaanse leider in ballingschap, hoopt dat de toekomstige Chinese leiders hun harde repressie in Tibet zullen matigen.

Noorwegen. De rechtse Vooruitgangspartij breekt door in de gemeenteraadsverkiezingen en wordt met 12 procent de op twee na grootste politieke formatie. Ze wil alle niet-Europese gastarbeiders terugsturen en minder belastingen. Noorwegen heeft slechts kleine migrantengemeenschappen.

DINSDAG 12 SEPTEMBER :

Chili. In de hoofdstad Santiago komt het tot zware rellen bij de herdenking van de twintigste verjaardag van de moord op president Salvador Allende en de 22ste verjaardag van de militaire staatsgreep door generaal Augusto Pinochet.

Mexico. De Zapatisten van het EZLN en de regering starten begin oktober met de onderhandelingen over de beëindiging van het gewapend konflikt in Chiapas, en de ekonomische en politieke hervormingen die de rebellen eisen. De uitslag van het referendum, waaruit blijkt dat de bevolking het EZLN wil zien overgaan in een politieke partij, mist zijn effekt niet.

Turkije. Het grondwettelijk hof verwerpt het verzoek van dertien Koerdische parlementsleden die hun parlementszetel terug willen. De pro-Koerdische demokratische partij (DEP) verloor de zetels nadat het hof de partij onwettig verklaarde. Een aantal politici werd veroordeeld tot zware gevangenisstraffen. Het Europees parlement volgt de affaire en dreigt ermee de Turkse toetreding tot de Europese doeane-unie tegen te houden.

WOENSDAG 13 SEPTEMBER :

Brazilië. In Manaus wordt de Belgische ontwikkelingshelper Simon le Fevere de ten Hove vermoord.

Ierland. Dungarvan wordt overrompeld door de Britse sensatiepers. Die wil de naam kennen van de vrouw die volgens de parochiepriester tientallen mannen heeft besmet met het Aids-virus. De vrouw zou uit wraak gehandeld hebben.

DONDERDAG 14 SEPTEMBER :

VS. Griekenland en Macedonië ondertekenen inWashington een akkoord waarmee ze hun geschil bijleggen. De Grieken heffen hun handelsembargo op, Macedonië verwijdert de ster van Vergina uit zijn vlag en verklaart geen aanspraak te maken op gebied in Grieks Macedonië. Beiden erkennen elkaars soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid.

VRIJDAG 15 SEPTEMBER :

Turkije. Bij een treffen tussen veiligheidstroepen en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK komen zeker 55 mensen om het leven.

Tsjetsjenië. Volgens Achmed Sakajev, de Tsjetsjeense vertegenwoordiger van de kommissie van toezicht, begint Rusland op 4 oktober met de terugtrekking van zijn troepen. Er moet wel nog toestemming komen van premier Viktor Tsjernomyrdin en defensieminister Pavel Gratsjov.

ZONDAG 17 SEPTEMBER :

Hongkong. Bij de eerste rechtstreekse parlementsverkiezingen behaalt het demokratische kamp drie maal zoveel zetels als de pro-China-partijen. De Britse kolonie wordt in 1997 aan China overgedragen. De demokratische partij heeft echter niet genoeg stemmen voor een meerderheid.

Pinochet-aanhangers herdenken de staatsgreep.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content