MAANDAG 2 OKTOBER :

Duitsland. De Beierse regering vaardigt een nieuwe wet uit die kruisbeelden in klaslokalen verplicht. Daarmee gaat de regering in tegen een uitspraak van het Duitse hooggerechtshof. Dat noemde zo’n verplichting ongrondwettelijk.

DINSDAG 3 OKTOBER :

Macedonië. De president van Macedonië, Kiro Gligorov, raakt ernstig gewond bij een bomaanslag. De voorzitter van het parlement, Stojan Andov, is benoemd tot staatshoofd ad interim.

Duitsland. In Düsseldorf verloopt de officiële viering van de vijfde verjaardag van de hereniging van Duitsland zonder grote incidenten, maar ook zonder grote geestdrift.

WOENSDAG 4 OKTOBER :

Comoren. Met een militaire bliksemaktie beëindigt Frankrijk de staatsgreep van de Franse huurling Bob Denard op de Comoren-archipel in de Indische oceaan. Daarbij draagt Denard, die in Frankrijk zal terechtstaan, de gevangen president Said Mohamed Djohar over aan de Franse elitetroepen.

Japan. Shoko Asahara, de leider van de sekte Aum Shinri Kyo, bekent dat hij de opdracht gaf voor de gasaanval van 20 maart in de metro van Tokyo. Bij de aanslag kwamen elf mensen om.

Kenya. President Daniel arap Moi van Kenya wil leden van het internationaal oorlogstribunaal voor Ruanda verbieden om op Kenyaans grondgebied verdachten van de genocide in Ruanda te vervolgen. Volgens de openbare aanklager van het tribunaal, Richard Goldstone, riskeert Kenya zo een konflikt met de Verenigde Naties.

Italië. De adjunkt-prokureur van het Milanese parket, Gherardo Colombo, wil dat de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi terechtstaat wegens de steekpenningen die zijn concern Fininvest betaalde aan de belastinginspektie. Rechter Fabio Paparella moet zich over dit verzoek uitspreken.

DONDERDAG 5 OKTOBER :

Nobelprijs. De 56-jarige Ierse dichter Seamus Heaney krijgt de Nobelprijs voor literatuur voor “de grote lyrische schoonheid en diepgang van zijn oeuvre. “

Macedonië. Het parlement in Skopje stemt in met de Griekse eis om op de Macedonische vlag de zestienpuntige zon te vervangen door een zon met acht stralen. De beslissing moet er Athene toe bewegen zijn handelsembargo tegen Macedonië op te heffen.

Letland. In Letland gaan drie linkse partijen en de uiterst-rechtse Volksbeweging voor Letland een regering vormen. Dat gebeurt nadat de links-georiënteerde Demokratische Partij “Saimnieks” de parlementsverkiezingen won, maar de Volksbeweging voor Letland onder leiding van de Duitse politicus Joachim Siegerist grote vooruitgang boekte. Siegerist werd vorig jaar in Duitsland veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenis wegens het aanwakkeren van rassenhaat.

Groot-Brittannië. Een hooggerechtshof in Londen beslist dat immigranten uit de Europese Unie, die op een legale manier in Groot-Brittannië verblijven maar ziek of zonder uitzicht op werk zijn, naar hun land mogen teruggestuurd worden.

Frankrijk. De Franse premier Alain Juppé kondigt aan dat hij en zijn kinderen verhuizen uit hun flats in Parijs. Justitie onderzoekt inmiddels of Juppé zich in de hoedanigheid van loco-burgemeester van Parijs aan machtsmisbruik bezondigde, door voor die appartementen huurverlagingen te bedingen ten gunste van familieleden en vrienden.

Italië. De Italiaanse politie arresteert de voormalige minister van Begroting Paolo Pomicino op verdenking van korruptie en afpersing.

ZONDAG 8 OKTOBER :

Colombia. De Spanjaard Abraham Olano wordt in het Colombiaanse Duitama wereldkampioen wielrennen op de weg. Bij de vrouwen gaat de wereldtitel naar de Française Jeannie Longo, bij de liefhebbers naar de Nederlander Danny Nelissen.

De Ier Seamus Heaney : Nobelprijs voor literatuur.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content