Maandag 28 juni.

Frankrijk. Burgemeester Jean Tiberi van Parijs wordt door het Franse gerecht verdacht van omkoping in het kader van een onderzoek tegen de maatschappij die sociale woningen toewijst in Parijs.

Dinsdag 29 juni.

Italië. In de Zuid-Italiaanse stad Bari pakt de politie vijfhonderd illegalen op uit Kosovo, Servië en Montenegro.

Woensdag 30 juni.

Verenigde Staten. De dertienjarige Hondurese jongen die vertelde dat hij helemaal in zijn eentje van Honduras naar New York was gereisd om zijn vader te zoeken, geeft toe dat hij zijn verhaal verzonnen heeft. De jongen haalde het wereldnieuws met zijn “heldentocht”.

Polen.Coca-Cola haalt honderdduizenden flesjes mineraalwater uit de handel, nadat er schimmel werd in gevonden.

Verenigde Staten. De eerste homoseksuele ambassadeur van de VS, de 65-jarige James Hormel, wordt officieel beëdigd. Hij werd twee jaar geleden voorgedragen door president Bill Clinton, maar de Conservatieven hielden de benoeming al die tijd tegen.

Zuid-Korea. Bij een brand in een Zuid-Koreaans recreatiekamp komen 23 kinderen om het leven.

Donderdag 1 juli.

Zimbabwe. Vice-president Joshua Nkomo van Zimbabwe overlijdt op 83-jarige leeftijd. Na de onafhankelijkheid van het land in 1980, werd Nkomo minister van Binnenlandse Zaken. Sinds ’87 was hij vice-president.

Nederland. Het aantal dak- en thuislozen in Nederland is de voorbije jaren met vijftien procent gestegen tot 40.000 mensen.

Frankrijk. De Algerijnse terreurgroep GIA dreigt met aanslagen in Frankrijk. Eerder in de week kreeg ook België dreigberichten. (zie ook p. 94)

Vrijdag 2 juli.

Japan. Een recordaantal van bijna 33.000 Japanners heeft vorig jaar zelfmoord gepleegd.

Europa.Martin Bangemann neemt ontslag als Europees commissaris om topadviseur te worden bij een Spaanse telecomgroep. De overstap is erg omstreden, omdat Bangemann in de Commissie bevoegd was voor telecommunicatie.

Zaterdag 3 juli.

Rusland. Een aanhoudende hittegolf in Rusland heeft alleen al in Moskou minstens 130 slachtoffers geëist. Er zijn al meer dan 120 bosbranden gesignaleerd, als gevolg van de hitte.

Kroatië. Kroatië dient een klacht in bij het Internationaal Gerechtshof tegen buurland Joegoslavië voor volkerenmoord. Volgens Kroatië zijn in de periode ’91-’95 20.000 mensen omgebracht.

Zondag 4 juli.

Algerije. Zo’n vijfduizend Algerijnse islamitische fundamentalisten krijgen amnestie, naar aanleiding van de 37ste verjaardag van de onafhankelijkheid van het land.

Duitsland. Zo’n 200.000 homo’s en lesbiennes nemen in Keulen deel aan een jaarlijkse “gay parade”.

Tienkamp. De Tsjechische tienkamper Tomas Dvorak breekt het zeven jaar oude wereldrecord van de Amerikaan Dan O’Brien.

Tennis. De Amerikaan Pete Sampras wint het tennistoernooi van Wimbledon. In de finale verslaat hij zijn landgenoot Andre Agassi. Bij de vrouwen wint de Amerikaanse Lindsay Davenport het van zevenvoudig kampioene Steffi Graf.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content