Maandag 7 juni.

Ethiopië. Addis Abeba vraagt dringend voedselhulp. Door de uitblijvende regen worden vijf miljoen mensen met de hongerdood bedreigd.

Groot-Brittannië. De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet gaat niet in beroep tegen de beslissing om de uitleveringsprocedure te starten. Pinochet werd in oktober 1998 gearresteerd op vraag van de Spaanse rechter Baltazar Garzon.

India. Bij een ongeluk met een lijnbus komen alle 110 passagiers om het leven.

Dinsdag 8 juni.

Turkije. Het parlement geeft de regering van Bulent Ecevit het vertrouwen. De coalitie van links met een uiterst nationalistische partij belooft stabiliteit.

Woensdag 9 juni.

Frankrijk. Het ministerie van Cultuur maakt de vondst bekend van prehistorische menselijke afdrukken, bewaard in een grot in de Ardèche. De afdrukken zouden twintig- tot dertigduizend jaar oud zijn en dus de oudste in Europa.

Rwanda. De acht partijen die de overgangsregering vormen, beslissen nog vijf jaar aan de macht te blijven. Ze hebben meer tijd nodig om een nieuwe grondwet te schrijven en de nationale verzoening tot stand te brengen.

VS. In New York worden twee blanke politiemannen schuldig bevonden aan mishandeling van een zwarte Haïtiaanse asielzoeker.

China. Het in Hongkong gevestigde Informatiecentrum voor Mensenrechten meldt dat vorige maand drie dissidenten tot gevangenisstraffen veroordeeld werden. Ze gaven informatie over de verboden Chinese Democratische Partij en riepen op het bloedbad op het Pekingse Tienanmenplein (1989) te onderzoeken.

Donderdag 10 juni.

India. Voor de zetel van de Wereldhandelsorganisatie betogen boze Indiase boeren. Ze willen dat India de invoer van goedkoop voedsel en genetisch gemanipuleerde planten stopt.

Vrijdag 11 juni.

Irak. Scudraketten treffen een basis van de moedjahedien in Irak. Volgens Bagdad gaat het om Iraanse raketten.

VN. Louise Arbour, hoofdaanklager op het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, wordt benoemd tot lid van het Canadese Hooggerechtshof.

Zondag 13 juni.

Polen. Bij een misviering in Warschau verklaart de paus 108 Poolse martelaren zalig.

Parijs. Bij een luchtvaartshow botsen twee Russische jets op elkaar. De piloten zijn ongedeerd.

Egypte. Archeologen ontdekken een groot kerkhof met tweehonderd mummies. Sommige dragen gouden maskers.

Algerije.Abassi Madani, leider van het Islamitische Heilsfront (FIS), verklaart dat hij president Abdelaziz Bouteflika wil steunen bij zijn vredespogingen. Hij roept de andere gewapende groepen op de wapens neer te leggen.

Korea. Noord- en Zuid-Korea zijn bereid te onderhandelen over de incidenten waarbij Noord-Koreaanse vissersschepen en Zuid-Koreaanse marinepatrouilles betrokken waren. De afgelopen week liepen de spanningen hoog op. Beide landen zijn officieel nog steeds in oorlog.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content