MAANDAG 18 SEPTEMBER :

Groot-Brittannië. In The Times oppert Labour-leider Tony Blair de mogelijkheid van een samenwerking met de Liberaal Demokratische Partij (LDP). Hoewel de liberaal-demokraten op hun kongres aandringen op het beëindigen van de langdurige (sinds 1979) heerschappij van de Konservatieve Partij, wijst hun leider Paddy Ashdown het aanbod in eerste instantie af.

Frankrijk. Premier Alain Juppé deelt mee dat, gezien de omvang van het begrotingstekort en de staatsschuld van Frankrijk, de komende drie jaar geen belastingverlaging mogelijk is.

DINSDAG 19 SEPTEMBER :

Algerije. President Liamine Zeroual stelt zich verkiesbaar bij de presidentsverkiezingen, waarvan de eerste ronde op 16 november wordt gehouden.

WOENSDAG 20 SEPTEMBER :

Spanje. Tijdens het onderzoek van het hooggerechtshof naar de “vuile oorlog” tegen de kopstukken van de Baskische terreurorganizatie ETA, komt een poging tot chantage aan het licht. In 1993 zou Mario Conde van de Banco Espanol de Credito-Banest premier Felipe Gonzalez beloofd hebben de onthullingen over konnekties tussen Gonzalez en de geheime politiecel GAL te doen stopzetten. In ruil daarvoor vroeg Conde financiële kompensaties en het intrekken van de beschuldigingen in verband met het frauduleus faillissement van zijn bank.

WOENSDAG 20 SEPTEMBER :

Falklandeilanden. Groot-Brittannië en Argentinië spreken af om op 27 september in New York een overeenkomst te tekenen over de gezamenlijke winning van olie in het zeegebied rond de Falklandeilanden. Dertien jaar geleden voerden beide landen nog oorlog om de archipel.

Frankrijk. Sleepboten trekken de veerboot Stena Challenger vlot. De ferryboot was een dag eerder met 172 passagiers en 73 bemannningsleden vastgelopen voor de kust van Calais.

Slovakije. De regering van premier Vladimir Meciar roept president Michal Kovac op om af te treden wegens onbekwaamheid. Het staatshoofd is al maanden verwikkeld in een konflikt met Meciar.

DONDERDAG 21 SEPTEMBER :

VS. Tegen het advies van de regering-Clinton in stemt het huis van afgevaardigden voor een verscherping van het handelsembargo tegen Cuba.

VRIJDAG 22 SEPTEMBER :

Japan. Ryutaro Hashimoto is verkozen tot voorzitter van de Liberaal Demokratische Partij (LDP).

Frankrijk. Bernard Challe, de chef van de Franse anti-korruptiecel SCPC, zal ontslag nemen na zijn lezing van het dossier-Juppé. Premier Alain Juppé is betrokken bij een Parijs huurschandaal. Als assistent-burgemeester gaf hij de opdracht de huur van het appartement van zijn zoon te verlagen. Ook vrienden en kennissen van president Jacques Chirac profiteerden van huurprijsverlagingen.

Nederland. De politie rolt een in hoofdzaak Turkse kriminele organizatie op met tweeduizend leden in diverse landen. De bende hield zich al twintig jaar vooral bezig met een omvangrijke groothandel in verdovende middelen.

ZATERDAG 23 SEPTEMBER :

Duitsland. Naar schatting 25.000 mensen protesteren in München tegen het vonnis waarin het Duitse konstitutionele hof de verplichting om in de openbare lagere scholen van Beieren een kruisbeeld te hangen, ongrondwettig noemde. Eerder weigerde de hoogste administratieve rechtbank in Beieren het omstreden vonnis van toepassing te verklaren.

ZONDAG 24 SEPTEMBER :

Hongkong. Het voorstel van goeverneur Chris Patten om 3,3 miljoen inwoners van de stad een volledig Brits paspoort te geven, zorgt voor beroering in zowel Hongkong, Londen als Peking. Een volledig Brits paspoort geeft recht op vestiging in Groot-Brittannië. (zie ook p. 140.)

De Stena Challenger strandt in Calais.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content