MAANDAG 8 JULI :
Duitsland. De Duitse regering wil volgend jaar verder besparen om de Maastrichtnorm te behalen. De federale uitgaven moeten met 2,5 procent dalen en alle ministeries zullen inleveren.
Ecuador.Abdala Bucaram of ?El Loco?, de gek, wordt de nieuwe president. De flamboyante politicus is heel populair bij de armen om zijn verzet tegen het politieke establishment en zijn aanvallen op de liberaal-economische hervormingen.
Rusland. De coalitie van communisten en nationalisten blijft na de verkiezingsnederlaag bijeen en de leiders willen de gelegenheidscoalitie omvormen tot een politieke partij.
DINSDAG 9 JULI :
Birma. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de Europese Unie beschuldigen het militair regime van toenemende schendingen van de mensenrechten.
Nederland. Op vraag van de Verenigde Naties doet het Internationaal Hof in Den Haag een uitspraak over het dreigen met het gebruik van kernwapens. Volgens het Hof is zo’n dreiging in strijd met het internationaal recht.
WOENSDAG 10 JULI :
China. De Chinese overheid en de Amerikaanse gezant, veiligheidsadviseur Anthony Lake, blikken tevreden terug op diens vierdaags bezoek. De politieke en economische moeilijkheden tussen beide landen lijken voorlopig van de baan.
VS. Honderdduizend inwoners van Florida zijn geëvacueerd voor de naderende orkaan, Bertha.
EU. De Europese Commissaris voor Landbouw, Franz Fischler, is niet te spreken over het niet doorrekenen van de lagere prijs van rundvlees aan de consument. Een daling van de verbruikersprijs zou volgens hem de consumptie kunnen stimuleren na de terugval van het verbruik ten gevolge van de dolle-koeienziekte.
Kameroen. De jaarlijkse top van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) stemt in met bijstand aan Burundi. Zowel de Hutu- als de Tutsi-partij gaan akkoord, maar bereiken nog geen overeenkomst over het mandaat van de vredesmacht. De extremisten van beide etnieën blijven zich verzetten tegen een interventie. (zie ook p. 93)
DONDERDAG 11 JULI :
Groot-Brittannië. Vakbonden, journalisten en de straat reageren verontwaardigd op de loonsverhoging (26 procent) die de parlementsleden zichzelf toekennen.
VS. De Colombiaanse president Ernesto Samper krijgt niet langer een visum voor de VS. Washington beschuldigt hem van het helpen van drugshandelaars. Het drugskartel van Cali zou zijn verkiezingscampagne mee hebben gefinancierd.
VRIJDAG 12 JULI :
EU. Het Europees Hof van Justitie verwerpt het beroep van de Britse regering tegen het uitvoerverbod op rundvlees.
VS. Volgens de International Herald Tribune dreigen zowel Europa als Canada met tegenmaatregelen als president Bill Clinton de wet- Helms-Burton niet aanpast. Die sanctioneert immers alle bedrijven, ook buitenlandse, die handel drijven met Cuba en daarbij gebruik maken van genationaliseerde eigendommen. De EU en Canada zijn er niet over te spreken dat de VS hun wetten willen opleggen buiten hun grenzen.
VS. De multimiljonair Ross Perot wil opnieuw meedingen in de strijd om het presidentschap. Hij kreeg nog geen mandaat van de Reform Party, maar als oprichter van de partij lijkt dit amper een formaliteit.
ZONDAG 14 JULI :
Italië.Umberto Bossi, de leider van de Liga Nord, wil binnen twee maanden de onafhankelijkheid van Padanië uitroepen. Padanië is het noordelijk en vooral rijkere deel van Italië.
Ruanda. Het VN-tribunaal, dat de massamoorden in Ruanda moet onderzoeken, zal nog eens zes Ruandezen in staat van beschuldiging stellen.
Satellietfoto van de orkaan Bertha.