MAANDAG 1 JULI :

Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) dreigt er watersnood. In 138 jaar viel er nooit zo weinig neerslag als van juli 1995 tot juni 1996.

Met197.267 uitkeringsgerechtigde volledig werklozen daalt de werkloosheid in Vlaanderen met 9 procent tegenover vorig jaar. Dat is het gevolg van statistische ingrepen, werkloosheidsmaatregelen en economische heropleving.

Architect Marc Vanden Bosschewordt verdacht van corruptie en oplichting. Hij speelde een rol in tal van Brusselse bouwdossiers en zou daarbij geprofiteerd hebben van zijn relaties met PSC’ers uit de vroegere Brusselse overheid.

DINSDAG 2 JULI :

De Commissie Staatshervorming in het Vlaams parlement keurt een voorstel goed van de Volksunie om van 11 juli, de officiële Vlaamse feestdag, een betaalde verlofdag te maken.

Op nationaal vlak daalt het aantal uitkeringsgerechtigde volledig werklozen naar 465.000 25.000 werklozen verdwenen uit de statistieken, 15.000 mensen vonden daadwerkelijk een baan.

WOENSDAG 3 JULI :

In België werden tussen het begin van de aidsepidemie en 31 maart van dit jaar 10.132 mensn met het HIV-virus besmet. Meer dan 2.000 van hen hebben al aids gekregen.

Bij de tv-zender VTM stelt de raad van bestuur programma-adviseur Guido Depraetere en commercieel directeur Jan Goddaert voor om samen de functie van directeur-generaal te vervullen.

De Belgische Redersvereniging heeft op 1 juli de CAO’s opgezegd over de tewerkstelling van zo’n 1200 varende personeelsleden. Ze kan de buitenlandse concurrentie niet meer aan zonder overheidssteun.

DefensieministerJean-Pol Poncelet (PSC) wil in 1997 geen Belgische troepen behouden in Oost-Slavonië als de bevelvoering van de VN-troepen daar niet in Belgische handen blijft.

Jef François, die in het verleden actief was bij de Vlaamse extreem-rechtse beweging Verdinaso en bij de Duitse SS, overlijdt op 95-jarige leeftijd. Hij liet zich in de jaren ’80 nog opmerken met negationistische publicaties.

De commerciële tv-zender VT4 voert zijn dagelijkse nieuwsuitzendingen af. Het overaanbod aan nieuwsuitzendingen op de late avond wordt als reden opgegeven.

DONDERDAG 4 JULI :

Uit een informeel gesprek tussen prins Filip (36) en enkele Vlaamse journalisten blijkt dat Filip met zekerheid de opvolger zal worden van zijn vader koning Albert II.

Volgens het jaarverslag van het Commissariaat voor Vluchtelingen zal het aantal asielaanvragen in België in 1996 dalen naar 10.000. De asielzoekers zijn vooral afkomstig uit Oost- en Centraal Europa.

Bij de staalfabriek Usines Gustave Boël in La Louvière wordt 24 uur gestaakt. De arbeiders willen van de directie duidelijkheid over de toekomst van het bedrijf.

VRIJDAG 5 JULI :

De federale regering keurt het investeringsplan van de NMBS goed, na enkele lichte aanpassingen op vraag van de gewesten. Het Vlaams Gewest had substantiële wijzigingen gevraagd.

Het Vlaams Blok duidt Filip De Man (41) aan als campagneleider voor Brussel. Vooral inzake vreemdelingen, asielzoekers, criminaliteit en drugs is hij gekend als een man van de harde lijn.

ZONDAG 7 JULI :

Bijna 200.000 muziekliefhebbers bezoeken het dubbelfestival Torhout-Werchter, dat dit jaar zijn 20ste verjaardag vierde.

Kroonprins Filip met zijn vader, koning Albert II.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content