MAANDAG 24 JUNI :

De Antwerpse gemeenteraad gaat akkoord met de oprichting van een Gemeentelijk Autonoom Havenbedrijf (GAH). De stad Antwerpen blijft de enige aandeelhouder.

DINSDAG 25 JUNI :

In Vlaanderen werden in 1995 slechts 64.300 kinderen geboren, het laagste geboortenpeil sinds 1985.

Volgens de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) kunnen bij ons auto’s op diesel uit koolzaad of frituurolie rijden. De hoge kostprijs van de brandstof bemoeilijkt echter concurrentie met de klassieke diesel.

Bij de spaarbank Anhyp wordt een sociaal akkoord ondertekend : 730 van de 1.180 personeelsleden kunnen voltijds aan de slag blijven, 130 meer dan gepland. De afslanking zal plaats hebben zonder ?naakte ontslagen?.

Nadat onrust uitbrak bij het noodlijdende staalbedrijf Forges De Clabecq wordt ook bij Usines Gustave Boël een staking aangekondigd. De bonden willen zekerheid over de toekomst van het bedrijf.

WOENSDAG 26 JUNI :

Commissaris Christian Smets werkt na zes jaar opnieuw bij de Belgische Staatsveiligheid. Hij was geschorst wegens vermeende banden met het extreem-rechtse Westland New Post.

Bekend geraakt dat Marcia De Wachter secretaris-generaal van de Nationale Bank wordt, in opvolging van Jean Poullet. De Wachter werkt al bij de bank als adviseur.

SteepleloperWilliam Van Dijck (35) zal niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Atlanta. Hij is geblesseerd en zal in de toekomst nog alleen deelnemen aan veldlopen en stratenlopen.

In de obussen-affaire worden acht personen doorverwezen naar de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Zij worden verdacht van fraude bij de aankoop in 1985 van granaten en ontstekingsbuizen. (zie ook p. 18.)

De BTW op sierbloemen- en planten zal eind juli verlaagd worden van 21 naar 6 procent. Zo kan de sierteeltsector beter concurreren tegen buurlanden, die dit lagere tarief al langer hanteren.

VRIJDAG 28 JUNI :

De Bask Enrique Pagagoa wordt vrijgelaten. Volgens vluchtelingencommissaris Marc Bossuyt kon hem als staatsburger van de Europese Unie niet zonder meer de toegang tot België ontzegd worden.

DirecteurHugo Van Heeswijck van het Genkse Onze-Lieve-Vrouw-lyceum wordt voor de tweede keer geschorst door de inrichtende macht. Het gerecht oordeelde nochtans eerder dat hij mocht aanblijven.

Misdaadanalisten van de Brugse gerechtelijke politie ontdekken dat minstens 50 gewelddadige overvallen op geldtransporten toe te schrijven zijn aan de bende rond de opgepakte Karim Maâche.

De Kamercommissie Financiën en Begroting keurt de ontwerp-kaderwet over de Europese muntunie goed. In de bevoegde commissies gebeurde al hetzelfde voor de kaderwetten inzake werkgelegenheid-concurrentie en sociale zekerheid.

Werkgevers en vakbonden sluiten een sociaal akkoord over een minimumloon van 80 procent van het gewaarborgd minimuminkomen voor gehandicapte werknemers in beschutte werkplaatsen.

Ex-Flandria-baasConstant Van Marcke wordt in Antwerpen veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en een geldboete. Hij lichtte het Vlaamse Gewest en de fiscus voor minstens 30 miljoen frank op.

ZONDAG 30 JUNI :

In Brussel viert de Vlaamse Volksbeweging haar veertigjarig bestaan. Voorzitter Peter De Roover doet een oproep om van Vlaamse onafhankelijheid een prioriteit te maken.

William Van Dijck : einde van een internationale steeplecarrière

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content