Maandag 14 juni.

Op 1 januari 2002 schaft bankkaartenorganisatie Europay de betalingswaarborg voor eurocheques af. Europay wil het gebruik van elektronische betalingsmiddelen promoten.

Dinsdag 15 juni.

De dierenrechtenorganisatie Animal Liberation Front steekt in Antwerpen een vrachtwagen van een vleesverwerkingsbedrijf in brand.

– De Raad van State vernietigt de registratieplicht voor gevaarlijke hondenrassen, omdat de bevoegde ministers Karel Pinxten (CVP) en Luc Van den Bossche (SP) voor hun besluit geen advies hadden gevraagd aan de Raad.

– De videocassettes die BOB’er René Michaux in ’95 vond bij Marc Dutroux, werden onvoldoende bestudeerd. De banden hadden de speurders kunnen leiden naar de verborgen kinderkooi in Marcinelle. Het Comité P moet uitzoeken wie in de fout ging.

– Bij Volkswagen in Vorst gaan de werknemers akkoord met een nieuwe CAO voor dit en volgend jaar. De overeenkomst voorziet in een ploegensysteem in een 35-urenweek en weekendwerk.

– De aanvraag van een nationaal telefoonnummer bij de inlichtingendienst van Belgacom kost vanaf begin juli 45 frank. Dat is een prijsstijging van vijftig procent.

Woensdag 16 juni.

Het Antwerps hof van beroep bevestigt de veroordeling van vier leden van de Hasseltse Securitas-bende.

Donderdag 17 juni.

De hongerstakers in het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel beëindigen hun actie.

– Het Raadgevend Comité Bio-ethiek, samengesteld uit professoren, artsen en juristen, pleit voor een verbod op het klonen van mensen.

– In het hele land worden verhoogde ozongehaltes gemeten in de lucht.

Vrijdag 18 juni.

Wielrenner Frank Vandenbroucke wordt door het Franse gerecht volledig vrijgesproken in het dopingdossier tegen hem. Eind deze maand hervat hij de competitie.

Eric Bracke, journalist bij De Morgen, wordt vrijgelaten door zijn ontvoerders op de Filipijnen. Er wordt een losgeld van 100.000 frank betaald.

– In Evergem bij Gent blokkeren binnenschippers de sluis. Ze protesteren tegen een maatregel die schepen met een gevaarlijke lading automatisch voorrang verleent.

– De Europese commissie start een onderzoek naar de belastingvermindering die België toekent aan Electrabel. De voorkeursbehandeling zou in strijd zijn met de regels van de vrije concurrentie.

– De homofiele priester Rudy Borremans legt zijn geschil met kardinaal Godfried Danneels bij. Borremans bevestigt dat hij de celibaatsgelofte zal naleven zoals de kerk die bepaalt.

– De Belgische jongeren hebben gemiddeld op hun zestiende hun eerste seksuele contacten. Dat blijkt uit een enquête van condoomfabrikant Durex.

Zaterdag 19 juni.

Het parket van Gent houdt twee sympathisanten van de motorbende Hell’s Angels aan. Ze worden verdacht van de inbraak in het Gentse gerechtsgebouw in april.

– De CVP-jongeren eisen het vertrek van partijvoorzitter Marc Van Peel. Ze vinden dat de CVP-top moet worden vernieuwd. (zie p. 18)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content