Jean-Marie Leblanc, de grote man achter de Ronde van Frankrijk, weert de hele TVM-ploeg uit zijn rittenwedstrijd. Aangezien de Tour een privé-organisatie is, kan niets of niemand hem dat beletten, aldus Cyriel Coomans, juridisch adviseur van de Belgische wielerbond.

Cyriel Coomans

“De Ronde van Frankrijk wordt georganiseerd door een privé-maatschappij, die in principe iedereen kan uitnodigen of weigeren. Om welke reden dan ook. Als Jean-Marie Leblanc morgen beslist om alleen renners te selecteren die nog nooit een wedstrijd hebben gewonnen, kan niemand hem dat verhinderen. De internationale wielerfederaties leggen geen verplichtingen op om bepaalde renners of ploegen uit te nodigen. De Tour-directie kan dus autonoom selectievoorwaarden opstellen, en figuren weren die schade zouden kunnen toebrengen aan het Tour-imago. Te allen tijde kan Leblanc het startverbod voor de TVM-ploeg verantwoorden met het argument dat hij zijn wedstrijd zo interessant mogelijk wil maken. Juridisch gezien valt er niets aan te merken op zijn actie.

Discussie over de toekenning van startbewijzen is er altijd geweest. Gewoon omdat het aantal kandidaten het maximale aantal deelnemers overtreft. De Tour-organisatie hoeft daar niet voor te plooien. Net zoals Leblanc nu niet hoeft te wachten tot er een gerechtelijke uitspraak komt over het mogelijke dopinggebruik van bepaalde renners. Hij mag redeneren: bepaalde renners worden zo vaak genoemd in verband met doping, dat hun deelname de Tour zou schaden. Hij maakt zijn selectie op basis van ethische overwegingen in plaats van sportieve prestaties, wat hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen, maar dat verandert niets aan de zaak. Nergens staat dat hij zijn selectie niét mag maken op basis van ethische normen. Hij schendt dus geen enkele wet.

Het argument van broodroof dat sommigen inroepen, klopt niet. Want tijdens de Ronde van Frankrijk zijn er nog voldoende andere wedstrijden waar de zogezegd gedupeerde renners aan kunnen deelnemen. Bovendien: renners die zijn aangesloten bij een sportploeg, dus àlle profrenners, krijgen hun loon ook zonder Tour-deelname. De Ronde van Frankrijk is een wedstrijd, geen werkgever.”

Hendrik Redant

De TVM-wielerploeg, met daarin onder andere spurter Jeroen Blijlevens, is ontgoocheld over de niet-selectie voor de Tour. De ploeg onderneemt pogingen om toch nog aan de start te kunnen verschijnen, aldus assistent-sportbestuurder Hendrik Redant vanuit Catalonië.

“Onze eerste reactie op de niet-selectie is er een van ontgoocheling. We hebben het hele jaar naar de Tour uitgekeken. Als we dan niet mogen starten, komt dat hard aan. Het is ook moeilijk om de beslissing van Jean-Marie Leblanc om te buigen. De Tour is een privé-organisatie, waar het UCI geen zeggenschap over heeft. Al vraag ik me af of de Tour-directie renners en ploegen zomaar voor om het even welke reden renners kan uitsluiten. Maar goed, dat is werk voor onze advocaten.

In de reglementen die de Tour heeft opgesteld, staat dat de eerste zestien ploegen van het wereldklassement sowieso worden geselecteerd. Door ons uit te sluiten, gaat de organisatie in tegen haar eigen reglementen. Ik vrees dat we op die manier terugkeren naar de situatie van jaren geleden, toen startplaatsen werden bemachtigd via lobbywerk en steekpenningen.

Dat TVM in zijn geheel wordt uitgesloten, zou niet te maken hebben met de dopingperikelen van vorig jaar, maar met het feit dat onze ploeg toen collectief van de fiets stapte. Leblanc vindt dat gedrag onaanvaardbaar. Maar ik blijf erbij dat we toen echt niet verder konden, omdat we voortdurend belaagd werden. Het ethisch charter dat alle ploegen op verzoek van de Tour getekend hebben, geldt vanaf 1 januari 1999 en heeft geen betrekking op het verleden. Toch worden wij gestraft op basis van vroegere gebeurtenissen. Fout, vind ik.

Leblanc treedt op als rechter. Zo weert hij Richard Virenque (geen TVM-renner, nvdr.) terwijl nog altijd niet is bewezen dat die man daadwerkelijk schuldig is aan dopinggebruik. Ik vind: het is aan een rechter om daar uitspraak over te doen. Mocht Virenque schuldig worden bevonden, dan heeft Leblanc een gepaste reden om hem uit te sluiten. Nu baseert hij zich echter op onbewezen verdenkingen. Bovendien: door TVM in zijn geheel uit te sluiten, treft hij ook renners die met de zaak van vorig jaar niets te maken hebben. Maar goed, de beslissing is genomen. Het ziet er niet goed uit voor ons.”

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content